Турски съд днес осъди на доживотен затвор девет души, обвинени за двойния атентат пред централната гара в Анкара през октомври 2015 г., при който загинаха над 100 души, предадоха агенция Ройтерс и турската телевизия НТВ.

Съдът осъди деветимата заподозрени на доживотен затвор при утежнен режим. Те бяха признати за виновни по редица обвинения, сред които за "нарушаване на конституционния ред" и "за умишлено убийство на над 100 души", информира НТВ.

Десетима от 36-имата обвиняеми по делото за двойния атентат в Анкара са в ареста. Според обвинителния акт, състоящ се от 573 страници, 35 от заподозрените са турски граждани и един е поданик на Казахстан, посочва ДПА.

След започването на делото през ноември 2016 г. прокурорите обявиха, че част от обвиняемите все още са на свобода и се смята, че се укриват в Сирия.

В обвинителния акт се казва, че всички заподозрени са свързани с групировката "Ислямска държава". Смята се, че те са координирали със сирийски граждани реализирането на нападенията.

При двойния самоубийствен бомбен атентат пред централната гара в Анкара на 10 октомври загинаха 103-ма души. Това бе най-кръвопролитният атентат в историята на Турция. Властите обвиниха "Ислямска държава" за нападението, но групировката така и не пое отговорност за него.

Нападението бе извършено 20 дни преди оспорвани общи избори, заради което се увеличи напрежението между властите и поддръжниците на опозицията сред кюрдската общност, отбелязва Ройтерс.

Тогава "Ислямска държава" бе много активна в Турция. 47 души бяха убити при атентат през юни 2016 г. на основното летище в Истанбул, а при бомбено нападение на кюрдска сватба в южния град Газиантеп два месеца по-късно бяха убити 57 души, припомня Ройтерс.