8 души, работещи в ресторант в градчето Ролинг Форк в американския щат Мисисипи, оцеляха по чудо при смъртоносното торнадо, след като се скриха в хладилник, съобщиха световните агенции. 

Когато светлините на заведението й "Chuck's Dairy Bar" започват да примигват, а в далечината се чува тътен, 48-годишната Трейси Хардън разбира, че торнадото ще бъде много по-опасно, отколкото предполага. Жената успява да изкрещи: "Хладилникът!" и заедно със съпруга и служителите си се втурва към огромния уред, който в крайна сметка спасява животите им. 

По последна информация жертвите на унищожителната стихия са 26. Торнадото се е задържало на земята в продължение на цял час, като е преминало разстояние от близо 274 километра, унищожавайки всичко по пътя си.

 

"Съпругът ми ни избута в хладилника, а аз крещях имената на всички, за да се уверя, че са налице", добавя Трейси, трудно сдържайки емоциите си.

Вятърът е толкова силен, че мъжът й почти губи контрол над вратата, която трябва да държат едва открехната, за да не останат в капан вътре, ако бурята продължи.

Така съпрузите и работниците им остават дълго време - всъщност им е невъзможно да си спомнят колко точно, притиснати един към друг, плътно долепени до рафтовете с мляко и месо.

"Люлеехме се във всички посоки, хладилникът се движеше, викахме, плачехме, молихме се. И изведнъж просто спря", разказва Хардън.

Снимка: БТА/АР

Съпругът й се опитва да отвори вратата, която изглежда заклещена, докато тя звъни на телефон 911. Останалите викат за помощ с надеждата някой да ги чуе.

Точно в този момент се появява клиентът, за когото готвачката е приготвила пържола непосредствено преди торнадото да връхлети. Мъжът е със счупена ръка, но някак успява да разчисти отломките, запречили вратата на хладилника. "Той я отвори и ни измъкна всички", казва с благодарност Трейси Хардън.

Навън е пустош. Наоколо всички сгради са сринати и изравнени със земята. Двата мотела в близост до ресторанта, които също са били собственост на Трейси и съпруга й, са изчезнали.

"Бог ни спаси, а Трейси Хардън беше неговият инструмент", казва готвачката Барбара Нел Макрейнолдс-Пинкинс.

Как собственичката на ресторанта запазва присъствие на духа и успява да се сети за огромния хладилник, който да им послужи за убежище?

"Чувала съм, че ако сте в ресторант и има хладилник, трябва да влезете в него. Току-що разбрах защо", разказва тя през сълзи.

Снимка: БТА/АР

Трейси Хардън казва, че все още е рано да мисли за последствията, за застраховката, за възстановяване на заведението.

"Това е най-малкото ни грижа пред лицето на опустошенията", казва тя. "Но това е място, на което със сигурност ще се върнем", допълва собственичката.

Колкото до хладилника: "ще го покрием с бронз, ще го направим целия красив!", казва Трейси през смях. "Той спаси живота ни!"