Президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение в щата Мисисипи и предостави на разположение федерално финансиране за най-тежко засегнатите от торнадото райони, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Най-малко 25 души загинаха и десетки други пострадаха в Мисисипи, след като в петък срещу събота силна буря опустоши делтата на река Мисисипи, който е един от най-бедните региони в САЩ. Един човек загина и в щата Алабама.

Спасително-издирвателни екипи днес възобновиха работата си по разчистване на останките от разрушени и повредени домове, търговски сгради и общински служби, след като стотици хора бяха принудени да напуснат домовете си.

Поражения от торнадо в Еймъри, щата Мисисипи, 25 март

Снимка: AP/БТА

Федералното финансиране ще може да бъде използвано за възстановяване от бедствието, включително за временни подслони, ремонти на домове, заеми за покриване на загубата на незастраховани имоти и други индивидуални бизнес програми, съобщи Белият дом.

Националната метеорологична служба предупреди, че днес в някои щати също има риск от тежки метеорологични условия, включително силни ветрове, градушки и заплаха от торнада в източната част на Луизиана, южната и централна част на Мисисипи и южната и централна част на Алабама.

Джо Байдън нарече кадрите от Мисисипи "сърцераздирателни" и каза, че е разговарял с губернатора на щата Тейт Рийвс. Президентът изказа своите съболезнования и е обещал пълна подкрепа от страна на федералните власти за възстановяване на щетите.

"На засегнатите от тези опустошителни бури и на служителите от спешна помощ и аварийните екипи, които оказват помощ на съгражданите си, ще направим всичко възможно да им съдействаме", каза Байдън.

"Ще бъдем там толкова дълго, колкото е необходимо. Ще работим заедно, за да осигурим подкрепата, от която се нуждаете за възстановяване", каза американският президент.

Поражения от торнадото в Ролинг Форк, щата Мисисипи, 25 март

Снимка: AP/БТА