Само за половин година отвличането на вниманието на шофьора е причинило 757 пътни инцидента. Това са случаи, в които в ПТП е участвала само една кола. А основната причина за отвличането на вниманието са мобилните телефони, предаде БНР.

Статистиката на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" подкрепя призивите за по-внимателно шофиране. Затова Агенцията започва и кампания, която трябва да пресече опасната практика на писане на съобщения на мобилния телефон в движение.

В момента Законът за движение по пътищата забранява говоренето и писането по време на движение. Но глобата е 50 лева и отнемане на контролни точки. Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" не дава данни дали има глобени.

Експерти на Агенцията и на МВР Бургас са инспектирали пътя Созопол - Приморско. При конфликтния участък при с. Равадиново са били дадени предписания за почистване на растителността и подобряване на маркировката на пътя. Заради голямата натовареност на пътя се иска и структурна маркировка по цялото протежение от Бургас до южните ни курорти. Но това ще се изпълни след края на активния сезон.

Пътната полиция в Бургас е пуска и автомобили сред пътуващите, за да контролират трафика по Южното Черноморие, посочват от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".