Светът все повече се отдалечава от целта си да овладее глобалното затопляне, а пропастта между амбициите на Парижкото климатично споразумение и количеството на емисиите с парников ефект се разширява, предупреждава годишният доклад на Програмата на ООН за околната среда, цитиран от Франс прес.

За да задържат повишаването на температурата на планетата под 2 градуса по Целзий, страните ще трябва до 2030 г. да утроят глобалното равнище на ангажимента си спрямо обещанията, дадени на международната конференция за климата в Париж през 2015 г., се подчертава в документа. А за да не надхвърли затоплянето 1,5 градуса, поетите ангажименти трябва да се умножат по 5, допълва деветият доклад за действията в областта на климата, публикуван пет дни преди откриването на 24-ата световна конференция за климата (COP24), която ще се проведе в Катовице, Полша.

Най-тревожната новина е, че разликата между сегашното ниво на емисиите и равнището, на което те би трябвало да бъдат, става все по-голяма, каза пред АФП координаторът на доклада Филип Дрост.

През 2017 г. емисиите на газове с парников ефект (ГПЕ) започнаха да се увеличават след три години на относителна стабилност. През 2018 г. тази тенденция вероятно ще се запази, с очакване за нарастване на емисиите от енергийния сектор, който представлява три четвърти от всички емисии, предупреди Международната енергийна агенция.

Сценарият на Програмата за околната среда е по-мрачен от миналата година и поради това, че според най-новите изследвания не бива да се разчита на бързо и широко внедряване на технологията за абсорбция на въглероден диоксид.

През 2017 г. емисиите достигнаха историческите 53,5 гигатона еквивалент на въглероден диоксид - с 0,7 гигатона повече, отколкото през 2016 г., отбелязва докладът и предупреждава, че нищо не подсказва, че това е техният пик - върхова стойност, след която започва спад.

За да задържи затоплянето в рамките на 2 градуса, през 2030 г. човечеството ще трябва да ограничи емисиите от въглероден диоксид на 40 гигатона, а за до задържи на 1,5 градуса - до 24 гигатона. Ако страните се придържат към сегашните си действия, а не поемат нови ангажименти, до 2030 г. те ще произведат още 59 гигатона, изтъква докладът, базиран на научни данни. Според неговите автори 49 страни вече са преминала пика на емисиите, но те представляват едва 36 процента от емитираните на планетата ГПЕ, а общо само 57 страни (60 на сто от емисиите) ще са в състояние да постигнат целите за 2030 г., ако спасят обещанията си от 2015 година.