ООН призова за много по-решителни действия за борба с климатичните промени, предаде Франс прес.

Апелът бе отправен днес - на първия ден от Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице и ще продължи до 14 декември.

Последиците от липсата на регулации за климата "никога не са били толкова тежки" и международната общност трябва "да направи много повече", за да се бори с тях, призова в комюнике Патрисия Еспиноса, изпълнителният секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Тя отбеляза, че "тази година се очаква да бъде една от четирите най-горещи, регистрирани някога. Концентрациите на парникови газове в атмосферата са на рекордно равнище и емисиите продължават да се увеличават."

Климатичните промени (вече) засягат "общности на цялата планета" и "жертвите, разрушенията, страданията", които те причиняват, "правят нашата работа още по-спешна", подчерта Еспиноса.

Делегации от около 200 държави ще се опитат да договорят в Катовице детайлите около практическото прилагане на Парижкото споразумение за климата.