Британският естественик и общественик сър Дейвид Атънбъро заяви, че изменението на климата е най-голямата от хиляди години заплаха на човечеството. По неговото мнение климатичните промени могат да доведат до разпадането на цивилизациите и изчезването на "голяма част от естествения свят", цитира го БиБиСи (BBC).

Дейвид Атънбъро говори по време на церемонията по откриването на конференцията на ООН за климатични промени в Катовице, Полша.

Срещата в Катовице, известна като СОР24, е най-важната по темата след подписването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г. На нея ще се съберат представители на 200 държави, които ще обсъждат глобалното затопляне. На форума България е представена от президента Румен Радев.

"В момента сме изправени пред предизвикано от човека бедствие в световен мащаб. Най-голямата ни заплаха от хиляди години. Ако не предприемем действия, колапсът на нашите цивилизации и изчезването на голяма част от природата е стои на хоризонта", заяви сър Дейвид Атънбъро.

Ученията заема специално място на конференцията - "Мястото на народа", което му отрежда ролята на връзка между обществеността и политиците.

"Народът на света говори и неговото послание е ясно, че времето свършва, той иска от вас, лицата, вземащи решения, да действате сега", каза сър Дейвид Атънбъро.

По време на церемонията генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че изменението на климата вече е "въпрос на живот и смърт" в много страни. Затова е "трудно да се разбере защо ние, заедно, се движим толкова бавно, и дори в погрешната посока", добави Гутериш.

Той обясни, че много от държавите, които имат най-голяма вина за изменението на климата, все още са назад в поемането на своите отговорности и добави, че светът е далеч от прехода към нисковъглеродна икономика.

"Климатичните промени напредват по-бързо от нас и трябва да наваксаме закъснението си колкото се може по-бързо, преди да е станало твърде късно", настоя генералният секретар на ООН.

Но Гутериш каза, че конференцията е едно усилие за "правилно управление на кораба" и че ще свика срещата на върха за климата идната година, за да обсъди следващите стъпки.

24-ата Конференция на ООН за климата (COP24), която се провежда насред въгледобивен район от 2 до 14 декември,  се опитва да вдъхне нов живот на Парижкото споразумение от 2015 г., което цели ограничаване на глобалното затопляне под +2 градуса по Целзий, в идеалния случай +1,5 градуса, в сравнение с прединдустриалната епоха.

Днес страната домакин Полша ще предложи декларация за "справедлив преход" от въглищата - основния й енергиен източник - като се вземе под внимание положението на хората, работещи във въгледобивния сектор, предаде АФП, на която се позова БТА. Наблюдателите коментират, че декларацията трябва да покрива по-широко всички аспекти на прехода от изкопаеми горива към зелена енергия.

В същото време Световната банка обяви финансиране в размер на 200 млрд. долара за пет години (2021 - 2025) в подкрепа на страните, които предприемат действия срещу изменението на климата. 100 милиарда долара от сумата са "пряко финансиране" от Световната банка. Другата половина се разпределя по следния начин: около 1/3 ще бъде предоставена от преките фондове на две агенции към Световната банка, а 2/3 - от частно финансиране чрез посредничеството на Банката, обясни отговарящият за въпросите на климата в Световната банка Джон Рум, като уточни, че това ще бъде 35 процента от общото финансиране.

Докато финансите за климата са съсредоточени в най-голяма степен върху мерките за намаляване на вредните емисии парникови газове и най-вече върху развитието на възобновяеми енергии, то Световната банка реши да настоява в плана си за 2021-2025 година за подкрепа на приспособяването към последиците от климатичните промени.