Съдът в тосканския град Пистоя осъди 51-годишната българка Богдана Веселинова Маринова на 18 години затвор за смъртта на съпруга ѝ Антонио де Вит Моленди, съобщиха местни медии, цитирани от "24 часа".

Обвиненията са за малтретиране и насилие над бившия пожарникар, заради което той получил инфаркт и починал. Българката е обвинена и за неоказване на помощ на съпруга си. По тялото му били открити 22 рани и отоци, заради което се смята, че сърцето му не е издържало на непрекъснатия стрес, на който бил подложен. Безжизненият мъж бил намерен в дома си в Пистоя на 5 февруари 2017 г.

Маринова беше арестувана година след смъртта на Моленди. Това стана след дълъг и сложен процес по събиране на доказателства срещу нея. След месеци разследване, включващо контролиране на телефонните разговори и вземане на показания от 30 свидетели, следователите стигнали до заключението за жестокото отношение на жената към пенсионера.

Според властите българката биела и унизявала Моленди, когото лишавала от всякакви финанси. Често той бил принуден да проси пари от съседи и познати. Стаята, където било открито тялото му, била определена от следователите като стая на мъченията - в нея имало само легло, а стените били оцапани с кръв.

Прокурорът по делото поиска 17 г. затвор за българката, но съдът реши още по-тежка присъда от 18 г. заради прецедент в съдебното минало на жената.

През 2007 г. съдия в Сиена заповядал отдалечаването на Маринова от къщата, в която по онова време се грижела за възрастен човек. И в този случай обвинението към нея било за малтретиране. Малко след това тя била поставена под домашен арест за неспазване на приложената ѝ мярка. През 2009 г. я осъдили на 1 г. и 10 месеца затвор, но присъдата не била изпълнена. Маринова се преместила в Пистоя, където се омъжила за Моленди.

Българката винаги е отричала да е прилагала насилие над мъжа си. Според нея той падал, защото страдал от епилепсия.