17-годишната холандка Ноа Потовен, за която вчера световни авторитетни медии съобщиха, че е била евтаназирана в клиника заради тежка депресия и анорексия, след като била изнасилена два пъти като по-малка, всъщност е починала в дома си, след като доброволно е отказала да се храни и да пие течности, съобщи днес британският вестник "Гардиън".

До този момент няма доказателства, че смъртта на момичето е била подпомогната със смъртоносна инжекция. От клиниката "Край на живота" в Хага, с която Ноа се е свързала през 2017 година с искане да бъде евтаназирина, заявиха, че не могат да коментират случая от съображения за конфиденциалност. Но за да бъдат спрени неверните публикации, от медицинското заведение публикуваха изявление от приятелите на Ноа, в което казват, че тя не е евтанизирана, а в желанието си да прекрати страданията си, е спряла да се храни и да пие вода.

"Ние сме в контакт с нейните родители, които ни казаха, че въпреки международните медийни съобщения за обратното, в този случай не става въпрос за евтаназия", заяви по-късно и холандският здравен министър Уго де Йонге.

Момичето, което няколко години е било лекувано в различни институции, е правило няколко опита да се самоубие, но в крайна сметка е починало в семейното жилище в град Арнем на 2 юни, уточняват холандски медии, според които въпросната клиника е отказала на Ноа.

Снимка: Instragram

Русокосата тийнейджърка, която преди време издава книга за преживяното насилие и последствията от него, сама обявява намерението си да умре в пост в своя акаунт в Instagram, който вече е свален. След вчерашната новина е изтрит и профилът й във Фейсбук.

"Дълго време се съмнявах дали е добре да го споделя тук, но реших да го направя. В следващите 10 дни ще умра. За известно време спрях да ям и пия, защото животът ми е непоносим. След години загубих волята си за борба", пише Ноа, която е била сексуално насилина на купон за първи път, когато е на 11 години, а на 14-годишна възраст двама мъже я изнасилват в поле край родния й град.

По принцип евтаназията и така нареченото асистирано самоубийство са законни в Холандия при определени условия, като е единствената страна в света, в която е позволява смъртоносна инжекция дори на деца над 12 години, когато страдата от нелечими заболявания, а след навършване на 17 години всеки може да избере сам това, дори без съгласието на родителите.