Най-малко 13 души пострадаха при стрелба на тържество в частен дом в Чикаго рано тази сутрин, съобщи местната полиция, цитирана от Асошиейтед прес и ТАСС и БТА.

Четирима от ранените - между 16 и 48 души, са в критично състояние. Всички пострадали са настанени в болници.

Полицията е задържала един заподозрян, у когото е открит револвер. Друг, който е прострелян, само е разпитан.

Очевидци съобщиха за няколко изстрела, първият от които прозвучал от вътрешността на сградата.

По първоначални данни стрелбата започнала, когато в една къща се провеждало събиране, за да бъде отбелязано рождението на 22-годишен мъж, който бил фатално застрелян по-рано тази година.

"Това беше неговият рожден ден и те просто празнуваха в памет на някой, който е починал, това е, което правеха", заяви свидетел на случилото се, цитиран от "Гардиън".

Все още остават неясни причините за стрелбата.

Ранени и в Балтимор

Междувременно седем души бяха открити с огнестрелни рани в Балтимор, след като полицейски служители реагираха на сигнал за стрелба, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията в американския град и местни медии.

На страницата си във Фейсбук полицията съобщи, че е реагирала на сигнала към 2,10 ч. сутринта местно време. Когато полицаите пристигнали на място, открили четирима простреляни - 20-годишен мъж с наранявания в областта на рамото и хълбока, 18-годишен с наранявания по двата крака, 27-годишен мъж с рана на ръката и 17-годишен с наранявания по гърба и крака. Всички те са транспортирани в болница.

Двама други простреляни, на 22 и на 17 години, сами отишли в местни болници, каза още полицията.

Според местни меди впоследствие полицията е съобщила и за седми прострелян, който пристигнал в болница в района за лечение на огнестрелна рана. Няма данни за възрастта и естеството на нараняванията му.

Полицията не уточни дали има задържани.

Балтимор преживява една от най-тежките си години, що се отнася до нивата на насилие в града. Дотук през 2019 г. в града са извършени над 330 убийства. Миналата година те са били общо 309. В града са регистрирани и над 1300 грабежа и кражби на коли.