11-годишно момиче в Камбоджа почина след заразяване с птичи грип, предаде Франс прес, позовавайки се на здравните власти.

Това е първият смъртен случай в страната от 2014 г., свързан с тази болест по животните, която рядко се предава на хора.

Момичето от югоизточната провинция Прей Венг се е разболяло на 16 февруари със симптоми на треска, кашлица и сухота в гърлото, съобщи правителствената агенция за здравен контрол (CDCD). В съобщението се посочва, че малката пациентка по-късно е починала в болница в столицата Пномпен, без да се уточнява кога.

Детето е било положително за H5N1, щам на птичия грип, силно заразен при птиците, предаде БТА.

Световната здравна организация (СЗО) в началото на февруари призова за бдителност пред риска от предаване на птичи грип на бозайници, след като бяха открити случаи при лисици, видри и морски лъвове.

Случаите на заразени хора остават редки. По данни на СЗО през последните 20 години са потвърдени 868 случая на зараза с H5N1 и 457 смъртни случая.

В Камбоджа не са регистрирани случаи при хора в периода между 2015 г. и 2022 г. За сравнение - между 2010 г. и 2014 г. са докладвани 30 смъртни случая.

Птичият грип може да се предаде чрез контакт с птици.

От края на 2021 г. Европа се бори с най-тежката си епизоотия (широкомащабно разпространение на инфекциозно заболяване при един или повече животински видове) от птичи грип, която циркулира и на американския континент. Това доведе до умъртвяването на десетки милиони домашни птици по света, много от които са носители на щама H5N1.