Работник в испанска птицеферма е заразен с птичи грип. Според Министерството на здравеопазването това е първият случай на заразен човек в Испания и вторият в Европа, съобщи БНР.

Заразяването е станало в провинция Гуадалахара, където на 17 септември беше потвърдено огнище на птичи грип H5N1. Работникът е бил изолиран в продължение на 11 дни, докато тестът не е показал, че вече е отрицателен. Не е имал симптоми и не се е наложило да бъде приет в болница, въпреки, че според здравните власти птичият грип може да доведе до смъртта на болния. Колегите му не са заразени.

Предаването от човек на човек е много трудно и според Световната здравна организация няма доказателства, че може да стане и чрез термично обработена храна. Въпреки това се препоръчва наблюдение на огнищата на птичи грип.

Само за една година в Испания са открити 36 огнища в земеделски стопанства и 79 сред дивите птици, откъдето най-вероятно идва заразата след контакт с животните в птицефермите, съобщават от Министерството на земеделието, рибарството и храните.

При последното, открито в Уелва през август, бяха убити 37 000 бройлери.