Това е и въпрос на национална сигурност", подчерта тя в реч, произнесена по повод Световния ден на водата, посочва БГНЕС.

"Стабилността на правителствата и икономическият растеж винаги ще зависият от капацитета на страните да си доставят вода в един свят, където постоянно има недостиг на този природен ресурс", каза държавният секретар, цитирана от АФП.
Богатите страни, обясни тя, трябва да си дадат сметка, че имиджът им по света, ще зависи и от техните действия в тази област.
"Ние посвещаваме много време на тероризма, на контрола на въоръженията или на разпространението на ядрените оръжия. Но истината е, че това не са проблеми, с които повечето от хората се сблъскват ден след ден", каза Клинтън.

Хората изхвърлят милиони тонове тежки отпадъци в реките и океаните, като отравят водните екосистеми и разпространяват заболявания, които убиват милиони деца всяка година, сочат данни на ООН, цитирани от Ройтерс и БТА. В момента по света повече хора умират от замърсена и заразена вода, отколкото от всякакви форми на насилие, включително войни, съобщи Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП).

Мръсотиите, които се изхвърлят във водата, са предимно от фекални води, промишлени отпадъци, пестициди от селското стопанство и животински екскременти. Липсата на чиста вода убива ежегодно по 1,8 милиона деца до петгодишна възраст. Голяма част от отпадъците се отделят от развиващите се страни, които изхвърлят 90 процента от отпадните води, без да ги пречистват. Диарията, предизвиквана предимно от мръсна вода, убива по около 2,2 милиона души годишно, а повече от половината болнични легла в света са заети от хора, страдащи от предизвикани от замърсена вода болести, разкрива докладът.

ЮНЕП препоръчва на проблема да се противодейства с изграждане на пречиствателни станции и системи за преработване на отпадните води за милиони или милиарди долари. Друг начин за ограничаване на пагубния ефект на замърсената вода е да се съхраняват блатистите местности, които действат като естествени филтри, както и да се отделят животинските екскременти, за да се ползват като естествени торове.