Решението за временно затваряне на посолството бе взето заради опасност от терористични нападения от бойци на местния клон на Ал Кайда.

Днес посолството уточни, че подновяването на работата е свързано с предприетата вчера от йеменското правителство успешна контратерористична операция, при която бяха убити двама членове на Ал Кайда.

Американското правителство благодари на Йемен за усилията му да разбие Ал Кайда, се казва в съобщение на посолството на САЩ.

Йеменските власти заявиха, че през последните дни са заловили в столицата и околностите петима терористи. Засилена е охраната на дипломатическите мисии и на местата, посещавани често от чужденци, съобщи йеменското министерство на вътрешните работи.

Специални мерки за сигурност вчера взеха за мисиите си в Сана още няколко държави - Великобритания, Япония, Франция и др. Посолствата на Великобритания и Франция, които също временно спряха да работят с посетители, още са затворени. Консулските служби на други дипломатически мисии все още са с ограничен достъп за местните.