Вместо да водят безкрайни спорове, германските политици би трябвало да се запитат какво именно създава конфликта с Русия, пише германското списание Der Spiegel, цитирано от Агенция "Фокус".

Конфликтът беше опасен от самото начало. В Украйна възникна противоречие между отношението към западните ценности и към собствената идентичност.

Западът се намеси в него, без да отчита интересите на самите украинци, нито интересите на Русия. Европа посочи като приоритет западните ценности, но това бе решено в Киев, а не в Брюксел.


Минаха осем, девет месеца от началото на кризата . Русия и Западът бързо се противопоставят едни на други. Къде ще спрат? Ритуалното жертвоприношение замени реалната политика”, отбелязва изданието.

За връщане към руслото на практичната политика , германското списание предлага да бъдат отправени три предложения към Кремъл:

1. Западът да признае, че присъединяването на Крим към Русия е свършен факт и не подлежи на преразглеждане.

2. Русия не трябва да пречи на сближаването между Украйна и ЕС, но и Украйна не трябва да влиза в НАТО.

3. Русия и ЕС трябва да разработят заедно нови структури за сигурност, в случай на необходимост - без участието на САЩ.

Русия и ЕС да се откажат от спиралата от санкции и ответни мерки

Източният комитет на германската икономика призовава Русия и Европейския съюз да се откажат от спираловидното въвеждане на взаимни санкции и да седнат на масата за преговори.

Това заяви днес ръководителят на организацията Екхард Кордес, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

"В настоящата обстановка е много важно да бъде спряна спиралата от санкции и ответни мерки и да се върнем към преговорите", подчерта той.

Контактната група за Украйна трябва да инициира процес на мирно регулиране на ситуацията в страната, отбеляза Кордес.

Комитетът обединява 6000 германски компании, развиващи бизнес отношения с Русия.