Малки количества марихуана ще могат вече да бъдат внасяни от пътниците на територията на едно от най-натоварените летища в света, международното в Лос Анджелис, се казва в указания относно практиката на летищната полиция на аерогарата. Тя обаче предупреждава, че в САЩ притежанието на каквото и да е количество в крайна сметка си остава престъпление на федерално равнище, предаде Асошиейтед прес.

Говорителка на Службата за транспортна сигурност на САЩ заяви, че ако у даден пътник на летището бъде намерено количество марихуана, ненадвишаващо допустимия праг, служителите й няма да го отнемат. В такъв случай обаче те щели да викат полицията, за да се занимае с конкретния пътник.

"Фокусът на СТС на САЩ си остават тероризмът и заплахите за сигурността на полетите и пътниците", заяви говорителката в имейл до Асошиейтед прес. "Дали даденият пътник има право да пътува с марихуана у себе си, зависи от личното усмотрение на правоприлагащите органи", добави тя.

Ако се окаже, че пътникът носи не повече от 28,5 грама или 8 грама в концентрирана форма, летищната полиция просто ще го пусне да си върви.

"Причината е, че (в този случай) няма престъпление", заяви представител на летището.

Въпреки това полицията призовава пътниците добре да си помислят, преди да вземат със себе си марихуана.

"Пътниците трябва да са наясно, че законовият режим за марихуаната е различен в различните щати и затова би следвало те да бъдат приканени да проверяват законодателството в съответния щат, до който искат да пътуват", се казва в съобщението за указанията, което е поместено на страницата на летището в интернет през януари. Преди това щатът Калифорния легализира марихуаната за развлекателни цели.

Засега изглежда, че летищата, които са последвали този пример, не са много, ако изобщо има такива, отбелязва Асошиейтед прес.

Говорител на Международното летище в Сан Диего заяви, че аерогарата няма някаква конкретна политика по отношение на марихуаната.

В Колорадо, един от първите щати, легализирали марихуаната за развлекателни цели през 2012 г., носенето й на Международното летище в Денвър все още е незаконно. Негова говорителка заяви, че това е така, защото на федерално равнище притежанието на марихуана все още е престъпление, а въздухоплаването се управлява от федералните власти.

Във всеки случай обаче не са много тези, които са били залавяни с марихуана, каза тя, а за тези, които са били хванати, наказанието е било леко, ако количеството е било малко.

"Ако количеството е малко, Службата за транспортна сигурност и служителите на полицията в Денвър ще помолят съответния пътник да се освободи от него и ако той е готов да го направи, те го оставят да си продължи", каза тя.

Изпълнителният директор на Националната асоциация на пътниците във въздушния транспорт Дъглас Кид посъветва пасажерите да не носят със себе си марихуана.

"Първото нещо, което служителите от транспортната сигурност ще направят, ако намерят нещо, което да е незаконно на федерално равнище, е да сигнализират за това местните правоприлагащи органи", каза той. "Местните правоприлагащи органи, разбира се, може да кажат, че няма да предприемат нищо. Но все пак заради забавянето може например да си пропуснеш полета", добави Кид.