Римляните, с пословичното си чувство за хумор, вече кръстиха проекта "Макватикан", предаде БТА.

Ще получаваме по 30 хиляди евро месечен наем на шумна и миризлива цена, коментира пожелал анонимност ватикански източник.

"Това решение е, меко казано, противоречиво и перверзно. То в никакъв случай не зачита архитектурните традиции на един от най-характерните площади, който гледа към колоните на базиликата "Свети Петър". Мястото трябва да бъде използвано за дейността на благотворителни организации в духа на призива "Бедна църква за бедните хора", отправен от папа Франциск"
, заяви кардинал Елио Згреча, който се нарежда сред най-големите световни специалисти по биоетика.

Друг кардинал е написал протестно писмо лично до папата, споделиха ватикански източници, без да цитират имена.

Бъдещата закусвалня от американската верига за бързо хранене ще бъде разположена на площ от 538 квадратни метра в сграда, в която живеят седем кардинали, но не и самият Згреча. Тя е собственост на Ватикана и се управлява от Администрацията на имуществото на Апостолическия престол (АСПА), която възниква през 1967 година след обединението на две предходни ведомства.

Тази Администрация отговаря за всички имоти и авоари на Светия престол и изпълнява функцията на централна банка, която често пъти погрешно е приписвана на Института за религиозни дела (ИОР), популярно известен като Ватиканската банка.

Към протеста се присъедини комитетът за съхраняване на историческото наследство на старинния римски квартал Борго, в който се намира ватиканската сграда, чиято фасада скоро ще се окичи с емблемата на "Макдоналдс". Кварталът вече се задушава от незаконните сергии за търговия със сувенири с неизвестен произход.

В продължение на години се заличава обликът на този квартал, оплака се председателят на комитета. Други негови членове смятат, че е лудост да се привличат допълнителни тълпи в зона, която е силно застрашена от терористични нападения.

На противоположно мнение е кардинал Доменико Калканьо, който от 2011 година е председател на АСПА.

"Няма да отстъпим, тъй като договорът е законен и няма нищо негативно. Не виждам къде е скандалът", каза кардиналът.