Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник е най-шумното и пъстро място този уикенд. За първи път в над 50-годишната история на "Сурва" маскарадните дефилета се провеждат три дни, като започнаха вчера.

"Първото му издание е през 1966 г., като на него са участвали около 800 сурвакари само от Пернишка област. В момента на този фестивал ще има над 10 000 участници, като днес по улея очакваме да преминат около 4 200 души, като не броим чуждестранните групи", каза пред БНР Кристиян Скримов, пиар на Община Перник.

Снимка: БТА

Участниците тази година са основно от Балканите. Присъстват групи от Хърватия, Черна гора, Сърбия, Турция, Северна Македония, Румъния, Словения, Гърция, Италия и още много други.

Снимка: БТА

Голям брой участници, гости и зрители се събраха на централния площад в Перник днес.

Вижте снимки >>

Изкуството си пред публиката показаха множество сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Чуждестранни групи също демонстрираха уникални костюми и пресъздадоха характерни обичаи за своите страни, предаде БТА.

Снимка: БТА

Международният фестивал в Перник e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България, а също и гости от чужбина.

Снимка: БТА

"Сурва" се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен, а десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

Снимка: БТА

През 2014 г. градът и фестивалът попадат в класация на авторитетното списание "National Geographic" за световни зимни топ дестинации.

Най-атрактивният му акцент е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.