Шествие от сградата на Община Перник до Двореца на културата и грандиозен спектакъл под мотото "Завръщането" поставиха началото на 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, предава БТА.

Снимка: Община Перник

Събитието уважиха президентът Румен Радев, министри, народни представители, президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Ларс Алгел, посланици и др.

Снимка: БТА

Държавният глава отправи приветствие към жителите на Перник и гостите на града, в което каза, че "Сурва" не е само настроение и дух, но и невероятен мост, свързващ народите.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Който твърди, че българският дух вехне, че родните традиции погасват, нека дойде в Перник и да види дружините сурвакари, гордостта в очите на млади и стари, ентусиазма и вълнението в очите на децата. Това заяви президентът Румен Радев в Перник, където участва в откриването на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва". Фестивалът се провежда за първи път след три години прекъсване. "Сурва надделя над злото и победи и носителите на тази победа сте всички вие, пазителите на духа и традициите", обърна се държавният глава към участниците, гостите и организаторите на фестивала.

Снимка: БТА

"Няма сила, която може да спре хилядите сурвакари и кукери, които отговарят на гордия зов на традициите", заяви още президентът и отбеляза, че освен от района на Перник и от цялата страна, фестивалът събира и много участници от чужбина, което го превръща в мост, свързващ различни народи.

В словото си държавният глава подчерта също така, че с право можем да се гордеем, че България е носител на тези богати традиции след като участниците възприемат своите маски и костюми като семейно богатство. "Няма как да е иначе, защото те са наследени от поколения, изработени са с много любов и ще бъдат предадени на следващото поколение", каза още президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

Снимка: Община Перник

В словото си за откриването на Международния фестивал "Сурва" кметът на града Станислав Владимиров каза, че зад страховитите маски се крият усмивките на перничани.

Снимка: БТА

"Нашата Сурва отново е тук! Хиляди чанове ще започнат да звънят още от тази вечер. Хиляди маски ще видите на нашия площад. Зад страшните маски се крият огромни усмивки и добро. Тези маски са микс от традиция и настояще. Тези звънци, които млади и стари носят на своите кръстове са за да пренесем традицията в бъдещето. Хилядите участници, които ще бъдат в Перник ще изгонят злото и ще донесат доброто. Защото то ни е много нужно сега! Те ще донесат такава енергия, която ще се пренесе в цяла България, ще ни сплоти, ще ни обедини! Това е фестивала на фестивалите! Всеки, който усети магията на този фестивал, ще я отнесе в дома си. И съм сигурен, че догодина пак ще се върне. Тук, в нашия град! На добър час! Бъдете живи и здрави", заяви градоначалникът, добавя пернишката медия.

Президентът на ФЕКГ Ларс Алгел поздрави гостите на "Сурва". Карнавалът ни е по-нужен от всякога, за да свързва хората с различни култури, независимо от религията им, допълни той.

След официалната част имаше грандиозен спектакъл под името "Завръщането", увенчан с 3D мапинг шоу, аудиовизуални ефекти и изключителна заря, пише още Perniknews.com.

Международният фестивал в Перник се организира от общинската администрация и е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Снимка: Община Перник

Маскарадната проява e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Тя популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция.

Снимка: Община Перник

С конкурсната си програма фестивалът е среща сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и много други, добавя БТА.