Това стана днес на заседанието на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, който организира своята 10-а сесия в столицата на Намибия - Виндхук, съобщиха от Министерството на културата.

От 2009 г. Перник е европейска столица на сурвакарските игри. Сега обичаят "Сурва" вече е и в представителния списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Номинацията беше разработена през 2012 г. и подадена с писмо на министъра на културата Вежди Рашидов. Автори на досието са учените към Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН - д-р Иглика Мишкова и доц. д-р Ваня Матеева, с активното участие на специалистите от Регионалния исторически музей в Перник.

От министерството припомнят, че през януари министър Вежди Рашидов обяви, че се очаква до края на тази година обичаят да бъде вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО. Рашидов посочи, че Министерството на културата винаги стои зад съхраняването на българските традиции, които носят автентичността на българския народ, националната идентичност и духовност.

Така след Бистришките баби, Нестинарството и традицията за тъкане на чипровски килими, нашата страна записа и поредния елемент.

Народният празник Сурова (Сурва) включва в себе си традиционни маскарадни игри и свързаните с тях обреди и е жива практика в следните градове и села в област Перник: Бела вода, Ярджиловци, Драгичево, Кралев дол, Люлин, Батановци, Черна гора, Лесковец, Мещица, Големо Бучино, Богданов дол, Витановци, Расник, Ковачевци, Сирищник, Косача, Чепино, Светля, Габров дол, Лобош, Елов дол, Дивля, Извор, Стефаново, Друган, Бегуновци, Кошарево, Велковци, Долна Секирна, Гигинци, Ноевци, Слаковци, Радомир, Копаница, Дивотино, Пещера, Калище, Земен, Дрен, Ракиловци, Банище.

Вижте снимки >>>

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е поздравила перничани по случай включването на празника "Сурва" в списъка на ЮНЕСКО, съобщи на пресконференция по този повод кметът на Перник Вяра Церовска.

Сертификатът ще бъде връчен на перничани на 29 януари от Ирина Бокова, съобщи зам.-кметът Севделина Ковачева. Тогава ще бъде открит и XXV маскараден фестивал в Перник, ще се чества и половинвековен юбилей от първото му издание.

"Списъкът за нематериалното наследство на ЮНЕСКО е най-високата точка в класацията, към която бихме могли да се стремим", каза още Ковачева.

"Трийсет и едно селища от Пернишкия регион, 3600 персонални носители на този народен обичай имат всички основания да се гордеят и да имат допълнителен стимул да се представят все по-добре", коментира гл. специалист в отдел "Култура" в общинската администрация Славчо Чанев.

Обичаят "Сурва" се представя в нощта на 13 срещу 14 януари. По стара традиция фамилиите се събират от всички краища на страната в нощта срещу старостилния Васильовден, който е най-големият зимен празник в региона  - вижте тук >>>

В центъра на всяко село се пали ритуален огън, маскираните мъже танцуват около него, възвестявайки с оглушителен шум победата на доброто над злото.

През цялата нощ са отворени за гости къщите и са пълни трапезите в населените места в общините Перник, Брезник, Радомир, Земен и Ковачевци.

Облечените в кожи или костюми от разноцветни парцали, препали тежките пояси от звънци и сложили страховите маски сурвакарите обикалят къщите, за да прогонят злото и да благословят стопаните за здраве и берекет.

Домакините ги посрещат с пищни трапези от сурвакарски гозби. Традиционно на софрата се слагат свинска пача, вариво, вита баница, погача. Задължително присъстват виното и греяната ракия.

През последните години наред с мъжете все по- често се маскират жени и момичета. В групите участват по няколко поколения. Един до друг лумкат звънците дядовци, бащи и внуци.