Металните частици, които се отделят при триенето на накладките върху спирачните дискове на автомобилите, замърсяват въздуха и вредят на имунната система колкото изгорелите газове от дизеловото гориво, съобщи "Дейли мейл".

Според учени от Кингс колидж този прах съставлява около 20 на сто от замърсяването на въздуха с фини прахови частици PM 2,5.

Известно е, че отработените газове от автомобилите увреждат белите дробове, сърцето и мозъка, но рисковете за здравето от прашинките, които се отделят от метала на спирачките, са по-слабо изследвани.

Учените от Кингс колидж в Лондон твърдят, че миниатюрните частици могат да отслабят имунната система и увеличават риска от опасни белодробни инфекции.

Те са изследвали въздействието на метала, открит в праха от спирачките, върху белите кръвни клетки и са установили, че той намаляват способността им да се борят срещу обичайните инфекциозни бактерии.

Един от учените дори смята, че прахът от спирачките вероятно е сред причините и за т.нар. "лондонско гърло" - постоянната кашлица и настинки, от които обитателите на града често се оплакват. Дишането на въздуха в Лондон и други най-силно замърсени райони във Великобритания е вредно, колкото изпушването на 160 цигари годишно, изчисляват от британската фондация за изследване на сърцето.

Замърсяването намалява защитата на организма чрез проникването на тежки метали в чувствителни тъкани, което поразява белите кръвни клетки.