Мечка бе видяна днес по обед да тича по улиците в близост до търговски център в румънския град Брашов, предаде агенция Аджерпрес.

Инспекторатът за извънредни ситуации в Брашов изпрати съобщение до населението в квартал Тракторул, където е било видяно животното. Екипи на местната жандармерия са засекли мечката в близост до централата на фирма, намираща се в района на околовръстното шосе на града. Екипите на жандармерията останали в зоната, но мечката се насочила към царевична нива, а впоследствие - към село Хърман.

По-късно през деня от Окръжния инспекторат на жандармерията в Брашов съобщиха, че мечката е отишла в гората на природния резерват Дялул Лемпеш, който попада в административната територия на селищата Сънпетру и Хърман.

Все по-често мечки навлизат в райони, където живеят хора, обяви по-рано тази година министерството на околната среда и предложи част от тях да бъдат отстреляни.

По данни на министерството през 2016 г. в Румъния е имало между 6050 и 6640 кафяви мечки, а оптималният брой е 4000 от "екологична, социална и икономическа гледна точка".

Правозащитни организации критикуваха плановете за намаляване на популацията на мечките, а румънският клон на Световния фонд за дивата природа (WWF) заяви, че предложението противоречи на правилата на Европейския съюз за "строго защитените видове".