72-годишният мъж от девинското село Беден по чудо остана жив, след като мечка нападна обора му на 21 септември 2015 г. Притеснен от кучешки лай, пенсионерът излязъл да провери какво се случва с животните му. Там се изправил очи в очи с мечката стръвница.

Животното го нападнало и повалило на земята. Румен Буков оцелял, но освен физическите травми, експертизите по делото установили, че мъжът е развил остра стресова реакция, която е прераснала в посттравматично стресово разстройство.

Родопчанинът заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Поиска да му бъдат възстановени разноските за лечението - 362.49 лева, а за преживения ужас, довел до трайна промяна в начина му на живот, настоя да бъде компенсиран с 50 000 лв.

През февруари т.г. Смолянският окръжен съд осъди Министерство на околната среда и водите да плати 15 000 лв. на Буков. От справка на Регионалната дирекция по горите, приложена към делото, стана ясно, че в района на община Девин е имало 48 мечки при допустим брой от 14.

Присъдата бе обжалвана пред Пловдивския апелативен съд.

Втората инстанция обаче не само потвърди решението на окръжните магистрати в Смолян, но и увеличи обезщетението за Румен Буков на 20 000 лева, съобщи "Марица". Освен това апелативните съдии прецениха, че сумата трябва да бъде заплатена солидарно от Министерство на околната среда и Министерство на земеделието, тъй като по действащата към момента на инцидента законова уредба и двете ведомства е трябвало да следят за броя на мечките.

Освен това министерствата трябва да заплатят и разноските за лечението на родопчанина.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.