Очертанията на Антарктида на дъното на океана се свиват, защото някои от най-големите ледници еродират от долната страна заради топлата вода, съобщиха Би Би Си и в. "Дейли мейл".

Екип от университета на Лийдс проследи как се променят линиите, от които ледниците на континента стават плаващи. Данните от европейския спътник "Криосат" показаха, че ледът се е стопил над зона с размера на Голям Лондон, с която при предишните измервания е имал контакт - около 1463 кв. км, повечето в Западна Антарктида.

След години на ерозия от долу, ледниците се откъсват от континента, след което се стопяват много по-бързо под влиянието на теченията в океана и различната географска ширина.

Изследването проследява периода от 2010 г. до 2016 г. Британските учени са направили първата пълна карта как се движи подводният край на леда. Те установиха, че той се е отдръпнал твърде много под осем от 65-те най-големи ледника. Макар и крайният продукт да изглежда доста ясен, достигането до него никак не е било просто.

Ледниците са дебели стотици метри и мястото, където стават плаващи и се отделят от континента, трудно се разграничава на спътниковите снимки. Съществуват радарни техники, с които точната линия се установява по движението на плаващия лед заради теченията.

Британските учени са комбинирали този метод с данните за релефа на дъното, скалното легло и промените във височината на повърхността на ледниците.