Арестът на руския милиардер Дмитрий Риболовлев в Монако днес е основна тема на френските медии. Припомнят се и главните факти, които са известни на този етап за руския милиардер и конфликтите му с правосъдието.

Все още не се знае и какво точно са търсили властите на Монако, извършили обиск при ареста на Риболовлев в имението му La Belle Epoque. В Кремъл говорителят на руския президент Дмитрий Песков също засегна темата и обяви, че следят внимателно случващото се с разследването срещу руския гражданин.

Ето и някои от фактите, свързани с него и предявените му обвинения за корупция и "активна и пасивна търговия с виляние".

1. Очевидно обвинението за "търговия с влияние" е основното за прокуратурата на Монако. Зад това определение се крие използването на различни ресурси с цел да се повлияе на съответните органи на властта за решение в полза на използващия ресурсите. Освен вече коментираните "топли" връзки с високопоставен служител в правосъдното министерство на Монако, раздадени са били 25 пропуска за VIP трибуните на стадиона на ФК "Монако", собственост на Риболовлев. Всеки пропуск, който важи за двама, струва 16 000 долара, но високопоставени служители на съдебната и правоохранителна система на Монако са ги получавали безплатно.

2. Скандалът с Ив Бувие, дилър на скъпи произведения на изкуството има и българска следа. Според френските медии, българската гражданка Таня Рапо е подала оплакване срещу Риболовлев миналата година.

Като близка до семейството на милиардера през 2003 г. нашенката го е свързала с швейцарския търговец на произведения на изкуството Ив Бувие, който му посредничил при придобиване на колекция от 37 шедьовъра на стойност от 2 милиарда евро. Таня Рапо е превеждала при преговорите.

След оплакване от Риболовлев, прокуратурата в Монако повдига на Бувие обвинение за мошеничество през февруари 2015 г. Швейцарецът е заподозрян, че освен договореното за посредничеството си възнаграждение е завишавал цените на шедьоврите, предимно творби на Пикасо.

Таня Рапо е прибирала комисионна от всяка картина, продадена от Ив Бувие, и също е заподозряна в пране на пари по този случай. На 23 февруари 2015 г., по време на вечеря в жилището на олигарха в Монако неговият адвокат записва разговорите, след което предава записа на полицията. Два дни по-късно българката също получава обвинение.

От своя страна нашенката завежда дело срещу Дмитрий Риболовлев на 30 юни същата година.

3. Съдебното дело с аукционната къща Sotheby"s за 380 милиона долара, което Риболовлев водеше заради "мошеничество в областта на изкуството и продажбата на предмети на изкуството". По това дело като обвиняеми са привлечени Ив Бувие и българската гражданка Таня Рапо.

4. Обявяването на руския милиардер за "персона нон грата" в двора на княз Албер II. Това официално бе обявено след завеждането на делото срещу Ив Бувие и разкритите сделки с картини, предимно на Пикасо за около 2 милиарда долара.

5. Сделката по купуването на остров Скорпиос през 2013 година от Атина Онасис предизвика шумен отзвук в целия свят. Риболовлев не само купи острова чрез фонд на дъщеря си Екатерина, но и получи през миналата година съгласието на правителството в Атина да строи, въпреки завещанието на покойния Аристотел Онасис, което не допускаше това. Това е крайно съмнително ,като се има предвид колко трудно гръцките власти дават подобни разрешения за свързани с историята на страната места. В гръцката преса се появиха и съмнения, че разрешението е дадено извън закона.

6. Инвестициите на руския милиардер във ФК "Монако" са незаконни в голямата си част и нарушават финансовия феър-плей, въведен от УЕФА. Парите са идвали от офшорни фирми на Вирджинските острови и Хонконг, като за това с какъв произход са те не е било изяснено пред футболната федерация.

7. Дмитрий Риболовлев се забърка и в скандал в САЩ с президента Доналд Тръмп. През 2008 година той купил имение на Тръмп, като платил за него 95 милиона долара. Само четири години преди това Тръмп е купил имението за 41 милиона долара и не е правил в него никакви преобразования. Така в хода на разследването срещу връзките на американския президент с Русия тази сделка изглежда много съмнителна.