Руският милиардер и собственик на футболен клуб Монако Дмитрий Риболовлев е арестуван по искане на съдия от властите в Монако. Той ще бъде разпитан по водено досъдебно производство за корупция, съобщи Le Monde като се позова на източник от съдебната система на княжеството.

Риболовлев е задържан в имението си  La Belle Epoque  часове преди мача от Шампионска лига между неговия отбор и този на ФК Брюж. При задържането  му е извършен и обиск на имението. Според френската медия, руският милиардер остава под стража заедно с още няколко задържани по същото дело. Засега няма коментар по ареста на Риболовлев от посолствата на Русия в Монако и Франция.

Разследването за корупция и активна и пасивна търговия с влияние е започнато от властите в Монако преди година. Делото получава наименованието "Монакогейт" във френските медии. След първите информации в оставка бе принуден да излезе шефа на Департамента за юридически услуги на Монако, министерството на правосъдието на княжеството Филип Нармино. По-късно той бе и арестуван. Според изтекла информация, Нармино е получавал подаръци от руския милиардер за да насочи в "правилната посока" разследването по делото на швейцарския предприемач Бувие. Както е известно, Риболовлев обвиняваше Бувие в необосновано завишаване цените на купените от него картини на известни художници от началото на 20 век.

Риболовлев твърдеше ,че е загубил от неизгодните сделки 1 милиард евро, а Бувие се оплакваше от опитите на руския милиардер да накара правосъдните органи на княжеството да го арестуват и да повдигнат обвинения срещу него.