Възраждането на най-засегнатите от BLM-протестите градове и възстановяването на полицейската репутация, проблемът с расово и етническо насилие, борбата с коронавируса, футболният турнир "Копа Америка", стачките в Уругвай и кризата във Венецуела.

Това са темите, които предизвикаха фоторепортерите на "Асошиейтед прес" (АП) да направят най-добрите репортажи за агенцията през изминалите дни.

Dir.bg представя на вниманието на читателите си снимките от Северна и Южна Америка, които АП подбра за традиционната седмична класация на най-доброто от фотопродукцията си.

10 юни 2021 г. - Хокеистите на Вегас Голдън Найтс (Златните рицареи на Вегас) загряват преди 6-ия плейофен мач за купа "Стенли" срещу Колорадо Аваланч.

Снимка: БТА/АП

10 юни 2021 г. - Бездомникът Франк стои в палатката си с изглед към реката в Портланд, Орегон. Протестите след убийството на Джордж Флойд, нарастването на смъртта от въоръжено насилие и все повечето бездомници предизвикват въпроса, дали най-големият град в Орегон може да се възстанови.

Снимка: БТА/АП

11 юни 2021 г. - Жени държат балони, изписващи ЛЮБОВ, пред балетния театър в Орегон в Портланд, Орегон. Градските власти настояват, че Портланд е в стабилно състояние. Стартиран е план за ревитализация под формата на почиствания на щетите от протестите, премахване на лагери, увеличаване на услугите за бездомни и реформа - за възстановяване на полицейската репутация.

Снимка: БТА/АП

11 юни 2021 г. Роднините на Джери Рамос стават емоционални, когато гледат негова снимка в семейния дом в Уотсънвил, Калифорния. Рамос почина на 15 февруари на 32-годишна възраст, ставайки един от около 600 000 американци, които са жертви на расово и етническо насилие.

Снимка: БТА/АП

11 юни 2021 г. - По време на нощна смяна в Ломас де Замора, Аржентина, медицинският служител от Спешна помощ Клаудио Донато опитва да убеди пациент с COVID-19 да бъде приет в болница, тъй като има проблеми с дишането и липса на кислород.

Снимка: БТА/АП

11 юни 2021 г. - Промоции на сирене, яйца и мортадела на пазар в Каракас, Венецуела. Южноамериканската страна опитва да излезе от тежката иикономическа криза, довела до недостиг на редица продукти.

Снимка: БТА/АП

11 юни 2021 г. - Сержант Хуан Гомес от Националната гвардия оглежда зоната за изчакване на мястото за масово ваксиниране в бившата централа на Гражданската банка в Кранстън, Роуд Айлънд. САЩ са изправени пред постоянно нарастващ излишък от ваксини COVID-19, изтичащи срокове на годност и намаляващо търсене в момент, когато развиващите се страни се нуждаят от дози, които да спрат ръста на коронавируса.

Снимка: БТА/АП

12 юни 2021 г. - Денвър, САЩ - Пътуващи се редят на дълги опашки, за да преминат през южния пункт за сигурност на международното летище

Снимка: БТА/АП

12 юни 2021 г. - Кремиране на тяло в северното гробище на Монтевидео, Уругвай, след новия епидемиологичен взрив в страната.

Снимка: БТА/АП

12 юни 2021 г. - Туристи наблюдават залеза в Папаго Парк, Финикс, по време на горещата вълна с температури до 46 градуса

Снимка: БТА/АП

13 юни 2021 г. - Dogue de Bordeaux (Кучето от Бордо) е представено пред съдия в категорията на работната група на изложението за кучета в Уестминстърския киноложки клуб в Таритаун, Ню Йорк.

Снимка: БТА/АП

13 юни 2021 г. - Д-р Елена Кандия, трета отляво, и медицинска сестра Феликс Сото, отдясно, лекуват пациент в интензивното отделение на Общинската болница в Луке, Парагвай. Според Министерството на здравеопазването на Парагвай за една седмица в страната са регистрирани над 10 000 смъртни случая, свързани с COVID-19.

Снимка: БТА/АП

13 юни 2021 г. - Неймар празнува втория гол за Бразилия срещу Венецуела след изпълнение на дузпа по време на футболния мач от Копа Америка на Националния стадион в столицата Бразилия.

Снимка: БТА/АП

14 юни 2021 г. - Коренни жители шестват към входа на Камарата на депутатите, за да протестират срещу предложението на президента Жаир Болсонаро за разрешаване на копаене в коренни земи на столицата Бразилия.

Снимка: БТА/АП

15 юни 2021 г. - С традиционна шапка на глава кандидатът за президент на Перу Педро Кастийо тръгва към залата за пресконференция. Седмица след президентските избори властите продължаваха да проверяват твърденията на Кейко Фухимори за измама в полза на Кастийо.

Снимка: БТА/АП

16 юни 2021 г. - Лодки акостират, докато хората плуват в залива на Националния парк Morrocoy, щата Сокол, във Венецуела. Груповите целодневни пътувания включват транспорт, храна и развлекателни игри, които станаха популярни по време на гъвкавите карантинни мерки, позволявайки на определени предприятия да работят за ограничен период от време.

Снимка: БТА/АП

17 юни 2021 г. - Работници с каравана участват в 24-часова стачка срещу глада и неравенството в Монтевидео, Уругвай.

Снимка: БТА/АП