Хората с положителни тестове за COVID-19, направени на 10 януари, както и контактните им лица, ще са под карантина съгласно промените в заповедта на министър Асена Сербезова. Това съобщиха от пресслужбата на Столичната регионална здравна инспекция.

В заповедта, издадена вчера, е указано, че имащите положителен резултат от тестването, остават под карантина за 10 дни, а контактните им лица - за 7 дни.

Карантината за контактните лица може да се отмени, ако са ваксинирани с бустерна доза ваксина и представят отрицателен PCR тест, проведен след 72-ия час от началото на карантината.

София няма да бъде "затваряна", допълниха от пресслужбата.

Институциите и експертите следят общата картина на заболеваемостта в столицата и предлагат решения на отговорните звена в системата - това е динамичен процес, който цели разработването на максимално адекватни противоепидемични мерки, които се решават на държавно ниво.

От СРЗИ припомниха, че търсят доброволци в помощ на процеса по прилагане на противоепидемичните мерки. Желаещите могат да се свържат с инспекцията по имейл priemna@srzi.bg.