И през това лято Столична библиотека ще "отвори" летните читални в парковете на София. Събитията са част от инициативата "Зелени пътеки към библиотеката" - кампания за насърчаване на четенето и привличане на нова читателска публика. Тази година ще има читални и парковете в "Дружба 1", "Младост 3" и Градската градина.

Любителите на книгата ще могат да се възползват от възможностите на мобилната библиотека - "Библиобус", която разполага с над 1500 тома от най-новите книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори.

Продължава вече традиционната инициатива за "споделени" книги. Посетителите ще могат да вземат интересна нова или да оставят вече прочетена книга на специално поставените места в парка.

В летните библиотеки ще се включат поетите Георги Гаврилов, Мирела Иванова, Петър Чухов, Иван Христов, Иван Ланджев, Илиана Илиева, Кристин Димитрова, Иван С. Вълев, Виолета Кунева, Теодора Тотева, Лъчезар Лозанов, Марин Бодаков и Бойко Ламбовски, и музикантите Карел Маринович.

За децата също има предвидени забавления - музика, куклен театър. Всички желаещи ще могат да получат безплатна едногодишна читателска карта.

Събитията са от 10.00 до 16.00 часа на:

3 август - в Южния парк и Градската градина;

10 август в парка "Заимов";

17 август в парка "Света Троица" и парка "Дружба 1";

24 август в Борисовата градина и парка "Младост 3";

25 август на хижа "Алеко" (ПП "Витоша");

31 август в парка "Гео Милев".