За пореден ден високи стойности на фини прахови частици отчитат измервателните станции на много места в страната. В 11 града концентрацията на прах в ниските слоеве на атмосферата е над допустимите норми. В София и Горна Оряховица се диша най-тежко тази сутрин със стойности 2-3 пъти над допустимите нива.

Вижте снимки >>

Столична община обяви за безплатни буферните паркинги към станциите на метрото днес и утре, за да намали замърсяване на въздуха. Европейският индекс за качеството го определя като "много лош" тази сутрин в кварталите "Павлово" и "Надежда". 

Според данните на гражданската система за измерване AirSofia почти в цяла София има замърсяване като на места концентрацията на фини прахови частици е три пъти над нормата.

Прогнозата на Столичната община е за запрашаване - до четири пъти над нормата в кварталите "Хиподрума" и "Павлово" днес и утре.

при бизнес сградите в района на ИЕЦ

Снимка: БТА

От общината призовава за ползване на екологично отопление. Продължават и проверките на Столичния инспекторат на строителните обекти. Днес ще бъдат извършени и съвместни проверки с на "Пътна полиция"- СДВР и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за горене на отпадъци на открито.

Времето се определя от антициклон със слаб вятър и ниска облачност или мъгли в котловините, низините и покрай водоемите. Най-продължително видимостта ще е понижена по западното и централно течение на река Дунав. Раздвижване на атмосферата се очаква от неделя нататък.

В час пик сутринта на Цариградско шосе днес

Снимка: БТА

Мъгла в Борисовата градина

Снимка: БТА