Отново мръсен въздух в столицата. През изминалото денонощие измервателните уреди отчетоха на места близо два до три пъти превишение  на нормите за фини прахови частици. След като вчера София бе на 13-о място по мръсен въздух в света, сега заема 19-о място. Първаенец в черната класация е Кабул, следван от Делхи, Карачи и Белград. С най-чист въздух е Ташкент, Скопие и Мелбърн.

За днес има отчетени превишения на средноденонощната норма за фините прахови частици от пет станции в София - в "Хиподрума", "Павлово", "Надежда", "Дружба" и "Младост".

"Наблюдаваме две стойности - средногодишната, която е 40 микрограма на куб. метър. За 2019 г. е спазена нормата на всички пет градски автоматични измервателни станции. Другата е средноденонощната, която е 50 микрограма на куб. метър и не бива да бъде превишаване 35 пъти в годината. Това е показателят, с който Столична община все още има затруднения за постигане на нормите", каза пред bTV Теодора Полимерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столична община.

Затова в общината изготвят дългогодишни програми и в момента е готова тази за периода 2021-2026 г. В нея се доказва, че битовото отопление е с 60% дял в емисиите, следвано от мръсните и кални улици, а делът на транспорта е 11%.

"Още през 2018 г. извършихме инвентаризация на т.нар. "кални петна". Идентифицирани са 73 терена на територията на цялата Столична община. Затова е направена и програма за подобряване на междублоковите пространства. Над 1,2 милиона лева ще бъдат заделени в бюджета за догодина за облагородяване на тези терени", обясни Полимерова.

Стефан Димитров от airbg.info коментира, че столичани се тровят от мръсния въздух  в продължение на години и въпреки това мерки не се взимат.

"Още преди две години кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще направи законодателна инициатива, за да инкриминира нерегламентираното горене на отпадъци. Промяна още няма", каза той.

Според него липсва воля за промени, защото идват избори и никой не иска да плати политическата цена.