Поне 3 световни проучвания посочват връзка между мръсния въздух и по-голямото разпространение на коронавирус в определени региони. В интервю за Dir.bg пулмологът д-р Александър Симидчиев разясни детайлите около последните научни доказателства за ефекта от мръсния въздух върху здравето. В последната седмица София трайно държи позиция в световната анти-класация за мръсен въздух и в различните дни показателите на вредни вещества й отреждат между 9-о и 15-о място.

Колкото по-мръсен въздух, толкова повече болни от COVID-19

"Едно от проучванията за връзката между мръсния въздух и разпространението на коронавирус показва сателитни снимки върху територията на Европа и САЩ. Там, където има високи нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици или двуазотен окис, има и пикове на заболеваемост от коронавирус", посочи д-р Симидчиев.

В интервю за онлайн предаването "Матине" пулмологът припомни, че един от най-силно ударените региони от COVID-19 - този около Милано, е сред най-замърсените в Италия заради факта, че е в индустриална зона. Проучвания в Щатите също показват, че при по-високи нива на замърсителите във въздуха се повишава както острата, така и хроничната заболеваемост.

Замърсеният въздух уврежда не само белия дроб - от него на практика страда целият ни организъм, а сред тежките последици от интензивно излагане на замърсяване може да бъде дори инсулт.

"По-фините частици, които вдишваме, с размер под 2,5 микрона, попадат ниско долу в белия дроб и стигат до т.нар. алвеоло-капилярна мембрана. Преминават през нея, влизат в кръвоносната система и оттам увреждат всички вътрешни органи и системи, вслючително централна нервна система, преминавайки дори бариерата, която я защитава. Затова имаме и усложнения от страна на мозъка. Едно от честите усложнения, е че хора, които са изложени на пикове от замърсен въздух за кратък период от време, могат да получат неврологични оплаквания, а някои от тях - инсулт, за което има публикации.

Белият дроб е само входната врата към организма

Въпреки, че и той страда, сърдечно-съдовата система, панкреасът, централна нервна система се повлияват много по-бързо от замърсителите, които вдишваме", казва д-р Симидчиев.

Според медицинската статистика тютюнопушенето и мръсният въздух са отговорни за 60% от неспецифичните хронични заболявания - диабет, онкологични заболявания, белодробни и сърдечно-съдови заболявания.

София диша ФПЧ

Днес София е на 15-то място по най-мръсен въздух в света след градове в Индия, Пакистан, Афганистан, а през последните дни стигна дори 9-та позиция. Един от големите проблеми на София е, че живеем в котловина и тежките замърсители се утаяват в ниското. Заради това и столицата често е сред първите замърсени градове в целия свят по показатели на въздуха, особено в сутрешните часове, посочват специалистите.

Спрете цигарите и в дни с мръсен въздух носете маски с филтри с европейския стандарт FPP4 или щатския KN95, които биха ви предпазили и от COVID-19, и от мръсния въздух, съветва д-р Симидчиев.

Противно на идеята, че на село въздухът трябва да е по-чист, отколкото в града, данните показват друго."Трафикът и замърсяването от него е целогодишен проблем в големите градове. Замърсяването от отопление е есенно-зимен проблем. Най-често в малките населени места използват твърдо битово гориво и като резултат там замърсяването през зимата е много по-голямо отколкото в големите градове", обяснява пулмологът и председател на Сдружение "Въздух и здраве".

Също обратно на очакванията, въздухът вкъщи може да се окаже много по-мръсен от този навън.

"Проучвания показват, че въздухът в стая е между 2 и 5 пъти по-мръсен, отколкото този на открито. Най-честата причина за замърсяване в домашни условия са фините прахови частици, замърсяване от готвене, тютюнопушене, бактерии и полени, които влизат отвън, плесен", казва Кирил Боянов, управител на фирма, която се грижи за чистотата на въздуха в дома и офиса.

Екипът на предаването направи и собствено проучване с подкрепата на "Спорт тото" из оживените софийски улилци, като се допита до мнението на столичани за това какво е качеството на въздуха и кой носи най-голяма отговорност за неговото замърсяване. 

Вижте повече в новия епизод на "Матине" с Рени и Вяра

*В предаването има продуктово позициониране