Столицата ни тази сутрин е в червения сектор по замърсяване на въздуха. Показателят на фини прахови частици е 59.2 µg/m³, сочи индексът за качеството на въздуха в София.

Данните показват, че София се нарежда на 13-о място в света по мръсен въздух в понеделник. На първо място е град Лахор в Пакистан, а на второ и трето място Делхи и Мумбай в Индия. Столицата на Хърватия - Загреб е на четвърто място в света по замърсяване на въздуха. Друга балканска столица - тази на Босна и Херцеговина - Сараево, пък е на седмо място.

Най-чист е бил въздухът в столицата на Австралия Канбера, непосредствено след нея се нареждат нашите съседи в Скопие, Северна Македония, а на трето място по чист въздух е Нагоя в Япония.

Столичната община призовава гражданите да не използват личните си коли, а градския транспорт днес. Причината е прогнозата завишено замърсяване на въздуха в началото на седмицата. От кметството апелират също хората използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление.

През деня ще се извършвати и проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици в града.

От инспектората ще проверяват и строителни обекти генериращи емисии. Кметството предприема оросяване и допълнително машинно метене и миене на улиците, когато атмосферните условия позволяват. За утрешния ден няма предвидени мерки срещу замърсяването на въздуха.