Комисията по транспорт към Столичния общински съвет одобри връщането на картата за една градска линия за наземен транспорт и метро. Най-рано това може да стане на 15 март, след като този четвъртък бъде гласувано и от Столичния общински съвет, уточняват от пресцентъра на СОС.

На вчерашното заседание на ресорната комисия общинските съветници са приели предложения за облекчаване на столичани при пътуването им в градския транспорт. 

Одобрен е докладът на председателя на СОС Георги Георгиев и Грети Стефанова - общински съветник и председател на ПГ "Демократична България - Обединение" в местния парламент, относно промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, с които се възстановява продажбата на превозния документ карта за една линия наземен транспорт и метро за всички пътници по редовна и преференциална тарифа, която е за ученици, студенти, пенсионери и докторанти.

Освен това комисията е гласувала и промени в транспортната наредба, с които се осигурява приложението на постановление на Министерския съвет от януари относно компенсации на цените на превозните документи. С предложените промени се намалява цената на картите за ученици и студенти от 20 на 15 лева, а на докторанти от 35 на 15 лева за периода от 1 февруари края на годината. Позволява се също така и безплатното пътуване на деца от 7 до 10-годишна възраст в градския транспорт. От началото на този месец до 31 декември 2023 г. цената на годишната карта за всички линии е 180 лева. 

Облекчения и за собствениците на електромобили

По предложение на общинските съветници Зафир Зарков, Христиан Петров и Радослав Влахов се въвеждат облекчения за собствениците на такива коли, като отпада изискването за издаване на стикер за безплатно паркиране.

Издаденият им от КАТ зелен регистрационен номер вече ще бъде достатъчно условие за безплатно паркиране на територията на Столична община. За вече регистрираните електрически автомобили не е задължителна подмяната на регистрационните номера и за тях се запазва досегашната практика, като се дава възможност за подаване на заявление в ЦГМ за вписване в регистър.

Ще бъде открита нова автобусна линия 

По предложение на Карлос Контрера, Зафир Зарков и заместник-кмета Дончо Барбалов се предвижда откриване на нова автобусна линия за довеждащ транспорт през кв. "Манастирски ливади", "Павлово" до трамвайно ухо "Бъкстон".

Автобусите по нея ще започнат да се движат от средата на март и ще спират на част от основните спирки на градския транспорт в районите, както и на още 40 точки за спиране, слизане и качване по желания на пътниците. Заявки ще се правят посредством нарочно приложение или чрез индикация на шофьора. Автобусите ще се движат всеки ден от 6,30 до 22,10 часа в интервал от 16 до 18 минути. Ще могат да се ползват с всички превозни документи. 

Увеличават заплатите на работещите в общинските транспортни дружества 

Подготвено е и споразумение за сътрудничество между Столична община, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД и социални партньори, в което се предвижда увеличение на основните трудови възнаграждения на работещите в общинските транспортни дружества със 150 лева, считано от 1 март 2023 г., и още едно увеличение от 150 лева от 1 септември. По-високото възнаграждение е за всички 7388 работници, "благодарение на които се придвижваме удобно и лесно в града ни", съобщават още пресцентъра на СОС.