Работещите в градския транспорт на София са готови на едночасова ефективна стачка, каза за Българското национално радио председателят на Федерация на транспортните работници към Конфедерация на труда "Подкрепа" Иван Кирилов. Синдикалистите настояват за увеличение на работните заплати в четирите общински дружества - Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност, съобщи БНР.

Искането на синдикалистите е за 30 процента увеличение на заплатите от първи януари, и то ще се отстоява в преговори. Освен за възнагражденията, зрее напрежение и заради текучество на кадри и условията на труд.

Председателят на Федерацията на транспортните работници към Конфедерация на труда "Подкрепа" Иван Кирилов припомни, че изтече тригодишното споразумение за ежегодно увеличение на заплатите с 10 процента:

"Гледайки инфлацията, всъщност по никакъв повод не сме съгласни на 10% увеличение на заплатите, над 100 шофьора са напуснали Столичния автотранспорт през миналата година. За 2021 и 2022 г. над 32 000 работни дни имат водачите неизползван платен годишен отпуск. Нямат възможност да си използват отпуската поради това, че не са достатъчен брой".