Новоткритият монолит т. нар. "водна стена", с която вчера се сдоби столичния площад "Гарибалди", провокира вълна от критики и хумора на столичани във социалните мрежи.

Само за няколко часа монолитът стана хит във Фейсбук и образува ново събитие - Масово поставяне на цветя на Паметника на Незнайния Архитект. Причината е, че в голяма степен наподобява надгробна плоча.

"С дълбока скръб ви съобщаваме за кончината на поредната някога красива част от центъра на София. Издигнатата надгробна плоча на площад Гарибалди е един своеобразен паметник на отдавна изгубения добър вкус. Нека всеки, който може, да занесе едно цвете на гроба. В памет на нашата София. От опечалените столичани", гласи обяснението на инициативата.

Снимка: Фейсбук

Последната придобивка на "Гарибалди" роди и множество колажи.

Снимка: Фейсбук

"Другия вариант е по една студена вода на вложителите на КТБ да са им сложили, защото отзад има чешмичка. Или който загива от перките (ограничителите на "Графа", оприличени на акули - бел. ред.), тука ще му слагат името след това", коментира възрастна жена пред NOVA.

От Столичния общински съвет защитиха новата придобивка. "На някои може да не им харесва, на други да им харесва, но това е част от проекта - водна стена, а от другата страна чешмичка", коментира Силвия Христова.

Част от архитектурното творение е реставрираният мемориал, който беше открит преди 6 години от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" в чест на най-голямата учителска стачка, провела се през 2007-ма. Въпреки критиките, водната стена се превърна в атракция.

А как точно ще бъде решен един от проблемите на ремонтираната улица, ще стане ясно следващата седмица, когато общинарите ще изберат кои да са новите ограничители на "Графа", след като така наречените "перки" препънаха не един и двама пешеходци.

Снимка: БТВ

Експерти ще избират между 4 варианта за нови ограничители. Решението ще вземе във вторник експертният съвет по устройство на територията, стана ясно на заседанието на архитектурната комисия към СОС в сряда.

Предложените варианти от проектантите от А.Д.А. са габърчета, които можело да се сложат на сегашните ограничители, и 3 вида колчета или боларди - от неръждаема стомана и отразители, лят камък и чугун.