Върховният административен съд (ВАС) потвърди определение на Административен съд - София град (АССГ), с което е приел, че е законосъобразна заповедта на главния архитект на София, с която на "Въжени линии" ЕАД е наредено да извърши ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и заздравяване, и привеждане в съответствие с изискванията на "Двуседалков открит лифт "Драгалевци". Това става известно от публикувано решение на съда, взето на 28 ноември, което е окончателно.

Решението на Аадминистративния съд беше обжалвано от "Въжени линии" пред ВАС. Дружеството "Въжени линии" е собственост на "Витоша ски". Освен възстановяването на лифта "Въжени линии" ще трябва да плати на Столична община 100 лв. разноски по делото.

До съдебният казус се стигна след като през април 2021 г. главният архитект на София поиска да се използва съществуващото трасе, докато от фирмата собственик "Витоша ски" поиска цялостна реконструкция, за която е нужда ОВОС.

Мотивите на съда

От ВАС посочват, че заповедта на главния архитект на София е издадена от компетентен орган, не са допуснати нарушения във формата и съществени такива на административно производствените правила. Според съдебния състав неоснователно е възражението за липса на фактически основания, изложени в заповедта и за немотивираност.

В решението се обяснява още, че при установяване, че обектът не се поддържа в добро състояние, кметът на общината издава заповед, с която задължава собственика да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване. В случая е правилен изводът на съда, че са установени именно тези обстоятелства, посочват от ВАС.

"По делото, безспорно от събраните и обсъдени от съда в цялост доказателства, е установено, че обектът, предмет на заповедта, не е в добро състояние, подлежи на ремонт, което изпълва фактическия състав за издаване на заповедта", се казва в решението на съда.

Допълва се, че е правилен изводът на АССГ, че това дали следва да се извърши основен или текущ ремонт, съответно вида на необходимите ремонтни или възстановителните дейности, е въпрос на последващо техническо решение, което ще бъде определено по вид и обем с изготвянето на инвестиционен проект, одобряването/съгласуването му.

Възстановяване на лифта може да започне до няколко месеца

 "Спечелихме тази дълга съдебна битка, която отне повече от 2 години и половина", написа във фейсбук бившият кмет Йорданка Фандокова, която първа съобщи за решението на ВАС за Драгалевския лифт.

По думите й възстановяването може да започне до няколко месеца, защото благодарение на действия на арх. Здравков процедурата е напреднала. "За възстановяването на Княжевския лифт - съдебните спорове по заповедта за неговото възстановяването продължават все още", допълва Фандъкова.

Законът за горите блокирал инвестициите в зимна инфраструктура на "Витоша ски"

Последва и реакция от "Витоша ски" в отговор публикация на бившия столичен кмет, в която твърдят, че 12 години правят опити да модернизират съоръженията на територията на Природен парк "Витоша".

"И това го правим системно и последователно, като посочваме истинските проблеми пред обновяването на транспортната достъпност в планината. Ние не чакаме някой да ни задължи или принуди по административен ред, за да се случи това. На всички са ясни проблемите пред модернизирането на лифтовете и влековете, но се прави поредният опит да се направи внушение, че едва ли не "Витоша ски" АД не иска, а всички останали желаят това да се случи въпреки нас. Това не отговаря на истината. Тезите, които внушава бившата кметица Йорданка Фандъкова, са нелепи с оглед, че Драгалевският лифт е построен през 1956 г.", заявяват от дружеството.

От "Витоша ски" посочват още, че главният архитект на Столична община им е издал виза за проектиране от 13.01.2022 год. за реконструкция на първия участък на Драгалевския лифт - "Драгалевци заслона".

"Разработили сме проект на идейна фаза и сме готови повече от година да го внесем за издаване на разрешение за строеж. За да стане възможно това, трябва да имаме влязло в сила одобрение по околна среда. Сезирали сме надлежно РИОСВ - София и вече повече от година и половина нямаме отговор от тях. Това прави невъзможно внасянето на проекта при Главния архитект на Столична община за одобряване на проектите и издаване на разрешение за строеж. Проектът е на водещия световен производител "Допелмайер". В светлината на това да се говори, че едва ли не Столична община ни задължава, пък ние не искаме, е меко казано нелепо. Всички знаем основния проблем пред модернизацията на съоръженията в ПП "Витоша" - това е действащият Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г. Този закон е блокирал възможността за нови инвестиции в зимна инфраструктура".

"Витоша ски" иска да проведе среща с новия кмет Васил Терзиев, на която да изложат проблемите и да "предприемем конкретни стъпки за решаването на проблема".