Почина сибирската тигрица Шели, една от любимките на Столичния зоопарк. 

"С голяма тъга ви съобщаваме, че тази седмица, на 19 годишна възраст, ни напусна нашата сибирска тигрица Шели", съобщиха от Зоологическата градина в София на страницата си във Фейсбук.

Шели е родена в Чехия, а зоопаркът в столицата става неин дом през 2006 година, когато е на 9-месечна възраст.

"Между тигърчето и неговите гледачи, които са неотлъчно до него, бързо се изгражда силна емоционална връзка. С благия си и игрив нрав, интелигентност и красота, Шели бързо става всеобща любимка, както на екипа на зоопарка, така и на посетителите. Като сибирски тигър, лошото или студено време не я плашеха, а напротив. Тя можеше да бъде наблюдавана от посетителите в обширното си външно заграждение и в дъжд, и в сняг.", разказват от Зологическата градина.

През месец януари тази година е направена ехография и изследвания, които са показали, че са налице бъбречни проблеми. Веднага беше предприето лечение, посочиха от зоопарка и допълниха, че въпреки предписаните медикаменти, напредналата възраст е оказала влияние.

"Състоянието на животното през последните дни се влоши и Шели ни напусна. Силната връзка между нея и гледача ѝ Мария-Тереза, остана докрай", отбелязват от зоопарка.

Шели е била посланик на своя вид в Столичната зоологическа градина. Нейните диви събратя са застрашени от изчезване, обясниха още от там. През последните 100 години популацията на дивите тигри е намаляла с около 90%. Основна причина затова е бракониерството.

В края на 2021 г. Столичният зоопарк се сбогува със слоницата Артайда, която почина на 60-годишна възраст. На 6 октомври миналата година в зоопарка бяха представени пред публика двама нови обитатели - слоновете Луиза и Фрося, пише БТА.