Маймуна и сурикат в зоологическата градина в София са починали, след като са яли неподходяща храна, подхвърлена от посетители, предаде БНТ.

 

"Не трябва да бъдат хранени, не трябва да бъдат безпокоени, не трябва да се ръчкат с пръчки или по някакъв друг начин. Ако те са атракция за нас - посетителите са атракция за тях", заяви Ирина Сахатчиева от отдел "Връзки с обществеността" в зоопарка.

Заради многото посетители, които не спазват правилата, доближават се до животните и ги хранят - клетките на маймуните вече са преградени и със стъкла. Пред местата, където живеят някои мечки също са издигнати по-сериозни заграждения. Целта им не е да пречат на посетителите, а да пазят животните.

Всяка солета, бонбон или картоф, които не са предназначени за животните могат да им костват много страдание и дори смърт. А санкции за хората, които нарушават правилата в зоопарка, оказва се няма.

"Можем да установим нарушението обаче докато стигнем до човека или хора за санкциониране, те вече са отминали или пък трябва да извикаме полиция", допълни Сахатчиева.

Затова в зоопарка се надяват посетителите да спазват правилата. А ако имат желание да нахранят животните, могат да дарят храна след консултация с екипа на зоологическата градина.