Автоматичен дефибрилатор бе монтиран в Софийския зоопарк. Целта е да се осигури възможност за първа помощ на територията на зоопарка, каза директорът на "Зоологическа градина" - София арх. Добромир Бориславов пред БТА.

Инициативата е осъществена в рамките на проект "Осинови дефибрилатор" на фондацията "Първите три минути". Реализирането е благодарение на финансовата помощ на компанията Hewlett Packard Enterprise (HPE).

Директорът на зоопарка разказа, че през изминалата година са регистрирали над половин милион посетители. Смятам, че организаторите на инициативата са избрали зоологическата градина точно заради големия брой посетители, най-вече майки с деца, възрастни хора, чужденци, допълни арх. Бориславов. Той добави, че служителите на зоопарка ще преминат през обучение как да използват дефибрилатора. При необходимост апаратът може да бъде използван и от посетители. Директорът на зоопарка добави, че уредът дава инструкции и на български.

Арх. Добромир Бориславов

Снимка: БТА

"Колегите ни решиха да подкрепят инициативата на фондацията "Първите три минути" и да осигурим средствата за осиновяването на автоматичен външен дефибрилатор за Софийския зоопарк. Сумата, събрана от служителите, беше удвоена от компанията, казаха за БТА представители на HPE.

"Изключително благодарен съм на целия екип на HPE, които осигуриха средствата за този дефибрилатор, и на ръководството на Софийския зоопарк, които проявиха отговорност да станат домакин на този дефибрилатор, който би могъл да спаси човешки живот. Дефибрилаторите са изключително важни на всяко обществено място", каза за БТА Александър Манушев от фондация "Първите три минути".

Той добави, че до момента с участието на фондацията са поставени около 10 дефибрилатора на различни обществени места. В сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" са поставени три апарата, "осиновен" дефибрилатор има на една от метростанции, каза още Манушев.

Снимка: БТА

По думите му в град като София, в който живеят близо 2 млн. души, се очаква да има хиляди обществени дефибрилатори.

Снимка: БТА