До дни собствеността на Топлофикация София ще бъде прехвърлена към Столичната община, каза Трайчо Трайков пред БНР. След това ще се премине към приватизация на дружеството.
Според министъра, ако от следващата година газът поскъпне с около 20 процента, каквато прогноза направи "Булгаргаз", топлофикациите ще трябва да поискат по-високи цени на парното. Бизнесът не може да участва пряко при определянето на цените на синьото гориво, но заедно с него може да се прецизира начина за заявяване на количествата природен газ, посочи Трайчо Трайков.
Според министъра наредбата за социалното подпомагане в бъдеще ще бъде променена, така че помощите за отопление да отиват директно в топлофикациите, а не във физическите лица.
Трайков каза още, че  топлофикациите в страната трябва да съберат задълженията си към тях, за да могат пък да се издължат на "Булгаргаз". Ако не, имало опасност да спрат да подават топло в идващия зимен сезон. По думите му столичното парно трябва да прилага всички мерки, които има според закона и като последна възможност завеждане на съдебни дела. По отношение на предприетите мерки за връщане на дългове към дружеството Трайков обясни, че то само предприема мерки от свое име, независимо чия собственост е. Преди дни от топлофикационното дружество съобщиха, че имат готовност по 1000 абоната месечно да дават на съд заради неплатени сметки на парно.
От Столичното парно се канят да поиска 15% увеличение на цената на парното от Нова година, ако цената на природния газ наистина се вдигне, коментира пред "Сега" зам.-шефът на софийската “Топлофикация“ Стоян Цветанов. “Цената на парното на 75% зависи от тази на синьото гориво, така че това са разчетите“, коментира той.  Цветанов все пак уточни, че нищо не е сигурно, докато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не вземе решение.
Преди дни шефът на “Булгаргаз“ Димитър Гогов допусна, че от 1 януари 2010 г. цената на природния газ трябва да се вдигне с 20%, мотивирайки се с “непрекъснато растящите цени на петрола и мазута на международните пазари“. В действителност средната цена на тези горива не е мръднала от началото на финансовата криза през миналия септември, когато нефтът драстично поевтиня до под 70 долара за барел. Вчера на международните борси котировките на нефта паднаха под 66 долара за барел. Преди дни министър Трайков коментира, че разчетите на “Булгаргаз“ му се струват прекомерно раздути.