Общо 120 нови автобуса и 63 нови трамвая ще бъдат доставени за градския транспорт на София до 2028 г., съобщиха на пресконференция в Столичната община зам.-кметът по транспорт и финанси Дончо Барбалов и зам.-председателят на комисията по транспорт към Столичния общински съвет Зафир Зарков.

В периода 2019-2023 г. Столичната община е открила девет нови линии на градския транспорт, променени са 25 маршрута на движение, направени са 300 оптимизации на разписанията, 100% от трамвайните линии са ускорени, отчетоха от Общината. Те информираха още, че 50% от линиите са синхронизирани, с 40% по-добро е изпълнението на разписанията на градския транспорт.

"Столичен автотранспорт" ЕАД разполага с общо 661 автобуса, от които 264 съчленени и 397 единични, включително и 72 електрически автобуса, съобщи Зарков. Средната възраст на 12-метровите (единични) автобуси е осем години и осем месеца, а средната възраст на 18-метровите (съчленени) автобуси е 11,3 години, добави общинският съветник. Той припомни, че в последните осем години една трета от трамваите са подменени с нови, при тролейбусите и електробусите всички превозни средства са климатизирани и нископодови.

Общо 63 нови нископодови, климатизирани трамваи предстои да бъдат доставени в София на различни етапи до 2029 г., информира Зафир Зарков. До 2026 г. предстои да пристигнат 50 електрически 12-метрови, нови автобуса. Общо 40  18-метрови автобуса се очакват до 2029 г.

Зафир Зарков обърна внимание на проблема с недостига на водачите в градския транспорт, основно в автотранспорта, тъй като те заминават да работят в Европа за два пъти по-високо възнаграждение. Той припомни, цитиран от БТА, че през последните пет години над 60% са се увеличили заплатите в автотранспорта, като водачите получават "чисто" на месец около 2000 лева. Въпреки това обаче шофьори липсват и се обмисля наемане на водачи от чужбина, например от Казахстан, каза още Зарков.

Заместник-кметът Дончо Барбалов на пресконференцията днес представи икономическата рамка на столичния градски транспорт, който пряко е свързан с бюджета на града, тъй като голяма част от средствата за него се осигуряват от бюджета, който за тази година е 174 млн. лв. Барбалов заяви, че икономическата рамка е балансирана, тоест има еднакво реализиране на приходите и на разходите.

Планираният пробег за тази година е 63,8 милиона километра, което е с около 780 хиляди километра повече спрямо миналата година. Средствата за финансиране на градския транспорт идват от продажбите на Центъра за градска мобилност на превозни документи, от приходите на общинските транспортни оператори, има компенсации от Столичната община, отпускат се средства от държавния бюджет. По данни на Центъра за градска мобилност очакваните приходи за тази година са 3 млн. лв., информира още Дончо Барбалов.