До средата на годината средната възраст на автобусите в София ще е 6 г. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

"От днес 20 нови съчленени автобуса тръгват по линиите на градския транспорт в София. Те ще се движат по линия 11 - от кв. "Гео Милев" до кв. "Овча купел" през централната градска част. Автобусите имат всички удобства за пътниците-климатизирани, със зареждащи устройства за телефон, ще има безплатен wifi, с места за хора с увреждания и майки с колички. Въобще, всичко, което един съвременен автобус може да предложи", заяви Фандъкова.

Тя посочи, че тези 20 автобуса са част от общо 60 съчленени автобуса, които "Столичен автотранспорт" закупи по програмата за подмяна на автобусите в София.

"На финала сме на програмата - това са последните 60 автобуса, с които подменяме до средата на тази година 91% от автобусите в движение. Това означава средна възраст на автобусите в София 6 г. - европейски стандарт, без никакъв компромис. Всички нови автобуси са с най-високия екологичен стандарт - Евро 6. И благодарение на тази програма, успяхме до този момент да намалим два и половина пъти вредните емисии, излъчвани от автобусите от градския транспорт", обясни кметът на София.

Фандъкова уточни, че общината продължава работа в тази насока - и по отношение на автотранспорта, и по отношение на електротранспорта. "Очакваме юли месец да пристигнат първите от 13-те нови трамвая, а до есента - още 15 електробуса. Възложила съм и процедура за нови 25 трамвая, надявам се да можем да се възползваме и от европейско финансиране за тях", каза още тя.

Фандъкова обясни, че следващите 20 автобуса ще бъдат пуснати до края на май по линия 280.