Столичният общински съвет прие бюждета на София за 2019 г. след повече от три часа дебати. За предложението, внесено от кмета Йорданка Фандъкова гласуваха 40 съветници, против бяха 18, нямаше въздържали се, предаде БТА.

Бюджетът на столицата е в размер на 1,7 млрд. лв. Капиталовата програма към него е 632 млн.лв. Инвестициите, финансирани със собствени бюджетни средства са в размер на 326,6 млн. лв. За транспорт и транспортна инфраструктура са предвидени 447,9 млн.лв.

Малко над 50 млн. лв. са отделени за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди. Други 37 млн. лв. са осигурени за текущите ремонти във всички 24 района.

За чистотата на града и парковете са предвидени 167 млн.лв. За образование са заделени 40 млн.лв., като близо 20 млн.лв. са отделени за цялостни реконструкции и ново строителство на детски градини.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че бюджетът, който предлагат е такъв, какъвто София може да си позволи благодарение на много сериозна работа по привличане и събиране на средства.

"Пред СОС припомних, че преди 10 г. бюджетът беше 1 млрд., а през 2005 г. е бил малко над половин млрд. лева. Този бюджет показва мащаба. Нито лев от тези 1,7 млрд. не идва даром", подчерта Фандъкова.

По думите й е извършена много сериозна работа в приходната част, същевременно е направено предложение за разумното разпределение на тези средства за постигане на основните приоритети и визията за развитие на София.

Основните проекти, които ще се подкрепят тази година са развитието на метрото и модернизацията на градския транспорт. Очакваме 90 процента от автобусите, които се движат по линии, да бъдат обновени, средната възраст на автопарка ще бъде шест години, поясни Фандъкова.

Тя посочи, че траен приоритет остава екологията.

Заложени са средства за закупуване на мобилна станция за измерване на въздуха, която ще бъде сложена в район "Красна поляна". Рекорден бюджет има за образованието - близо 76 млн. лв се отделят за строителство на нови детски градини и училища, както и за модернизация на съществуващите, посочи тя.

Имаме заложени средства за ремонт на болници и ДКЦ-та, както и средства за развитие на културата, поясни кметът. Фандъкова посочи, че са заложени средства и за строителство на общински жилища.