Столичният общински съвет ще гласува рекорден бюджет на София за 2019 година в размер на 1,7 милиарда лева. В сравнение с първоначално обсъждания вариант има увеличение на средствата, посочи заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов, цитиран от БНР.

Приоритети в работата на Столичната община ще бъдат екологията, образованието и транспортът.

Капиталовата програма за 2019 г. е 632 млн. лв., като по-голямата част от тях са от спечелени европроекти. Строителството на метрото си остава най-големият обект на общината. 307 млн.лв. ще бъдат вложени в изграждането на първите два етапа от третия лъч на подземния транспорт. Над 51 млн. лв. ще се вложат в ремонти на 15 големи обекта. Със 100 млн. лв. ще бъдат закупени нови автобуси, а с 32,8 млн. София ще се сдобие с 13 нови нископодови трамвая.

"Имаме увеличение от няколко източника. Едното е така нареченият "преходен остатък", който със средства, които общинските структури имат към края на годината и съответно е наличен в началото на следващата. Другата корекция е, че увеличихме бюджета за купуване на нови метровлакове. Третото, което имаме като по-голямо, е социален проект. Другият източник на средства това беше нашата оценка за очакваните приходи през 2019-та година. Вече имаме добра информация за реализираните приходи през 2018-та. Това ни даде основание да сме по-прецизни в оценката за приходите от данъци и такси", обясни зам.-кметът.