Столичният общински съвет гласува днес бюджета на София за тази година. Най-голямата община в страната ще разполага с рекордните над 1 млрд. и 750 млн. Заложената инвестиционна програма е 632 701 155 млн. лв. Приоритет тази година е модернизирането на градския транспорт и чистотата.

Преди гласуването на бюджета кметът на София Йорданка Фандъкова представи бюджета пред общинските съветници. Речта й бе качена и на личния й профил във Фейсбук.

Според кмета, този бюджет "показва директно мащаба на промяната, която постигаме" и направи сравнение с бюджета на столицата от 2005 г. и от 2009 г.

"Преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв. - днес, 10 години по-късно, той е със 750 млн. лв. повече. Това означава, че всяка една от последните 10 години сме успели да съберем и да привлечем за инвестиции в София 75 млн. лв. повече", посочва кметът и допълва, че "през 2005 г. бюджетът на София е 467 млн. лв. - 1,282 млрд. лв. по-малко".

По думите й увеличаването на бюджета означава, че общината е успяла да привлече повече инвестиции.

"Напоследък често се твърди, че дължим всичко това на европейските оперативните програми. Факт е, че дължим много на програмите, но това далеч не е всичко", казва още кметът и привежда данни за собствените приходи на общината.

В поста си Фандъкова посочва и конкретните параметри на заложената инвестиционна програма на бюджет 2019 г. Модернизацията на градския транспорт и на транспортната инфраструктура, екологията и образованието са безспорните приоритети в общината.  Посочените цифри сочат, че за последните 10 г. парите са увеличени почти двойно.

Вижте конкретните данни, посочени от столичния кмет:

Дори и опозицията се затруднява с критиките към Бюджет 2019, до този момент не чух алтернативи, коментира по-късно пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. 

"Приоритетите ни са последователни и помагат за развитието на София по отношение няколко важни цели. Основният ни приоритет е развитието на метрото и модернизацията на градския транспорт", заяви Фандъкова.

Тя посочи, че се очаква 90% от автобусите да бъдат подменени през 2019 г. "Екологията остава траен приоритет за нас и това е показано със средствата, които отделяме и за модернизацията на парковете, и за управлението на отпадъци. Рекорден бюджет имаме и в образованието - близо 76 млн. лв. се отделят за строителство на нови детски градини и училища, както и за модернизиране на съществуващи. Тази година 11 сгради на училища изграждаме към съществуващи, като при пет от тях строим и физкултурни салони. 26 училища и детски градини са с цялостна модернизация", обясни Фандъкова.

Кметът заяви, че никой не може да гарантира, че на 100% ще се изпълни инвестиционната програма. "Затова имаме механизъм, по който през лятото, когато знаем кои обекти могат да се изпълняват и кои - не, даваме предложения и за промяна. Много често до края на годината за даден обект не се разплащат средства, те се разплащат в началото на следващата, когато обектът е завършен и приет", заяви тя.

Столична община залага и на строителство на общински жилища, "което ще ни позволи решаването на един много тежък въпрос, за който сме поели като ангажимент пред жителите на кв. "Красна поляна" - а именно събарянето на т.нар. Виетнамски жилища".

Така че в тази посока сме насочили определени средства", каза още Фандъкова.

По думите й работна група изготвя нова наредба за общинските жилища, защото сегашната е остаряла и има много моменти, които са притеснителни. "В новата наредба залагаме новите наематели да не могат да ползват твърдо битово гориво за отопление", уточни кметът.

Фандъкова обясни, че вече са избрани местата за поставяне на 22 общински сензора за измерването качеството на въздуха.

"Цялата втора зона по проекта за ул. "Граф Игнатиев" е замразен, защото времето не позволява", заяви още тя.