Мощна буря с пороен дъжд и гръмотевици се разрази над София днес по обяд. Силният вятър отново събори шатрите на протестиращите при Ректората на Софийския университет.

Новите стъпала към подлезите на метрото не успяха да спрат водата, написа във Фейсбук екологът и общински съветник от Демократична България Тома Белев.

"Един съвет от горски към проф. Братоев и СО - поставете навес над входовете към метрото, така дъжда няма да вали вътре", добави той.

От Столична община съобщиха, че пет екипа на аварийното звено на Столичната община извършват обходи на терен и имат готовност да реагират на сигнали след дъжда, придружен с градушка в София. Към момента са постъпили 6 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи и счупени клони. Сигнали за наводнени мазета са постъпили от кв. "Требич", Нови Искър и "Обеля", а за паднали клони на дървета в Нови Искър и Триадица. Най-интензивни валежи се отчитат в северните и западните части на града, кварталите "Люлин", "Надежда", "Овча купел", "Триадица" и "Витоша".

Снимка: БТА

"Имаме завиряване на места, където не може водата по-бързо се оттече - например "Черни връх" и "България". Имаме и в "Люлин", "Сливница" и т.н. Водата е на облак, преминава с леки градушки. Проверяваме си и подлезите, критичните участъци - Южната дъга, "Цар Борис Трети" - там където има оттоци, които са ни проблемни", каза директорът на звеното за аварийна помощ към Столичната община Красимир Димитров.

Без ток за кротко остана и район "Витоша", сочат данните на общината. Във Владая пък не е имало и мобилна мрежа. Сигнали могат да се подават на телефон 112. 

Към момента градският транспорт се движи по маршрутите си.

Мнозина софиянци качиха клипове в социалните мрежи от бурята. Вижте видео от пороя край Метро 2  до Божурище:

Вижте кадри от пороя в "Люлин":

За днес е обявен жълт код в 13 области на Западна и Централна България за гръмотевични бури и валежи. Предупреждението важи за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, София област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска и Смолянска. Там се очакват краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. На места количествата на валежа ще достигат 20-30 л/кв.м. Възможни са и градушки.