40 лв. става глобата в градския транспорт в София от Нова година, ще има и контрольори под прикритие, съобщи bgonair.

От 1 януари отпадат хартиените билети в столичния градски транспорт. Новите ще са за време и ще бъдат електронни. Репортерска проверка на една от спирките в София показа, че повечето хора и сега ползват електронни карти. По-трудно обаче се оказва, за гостите на столицата и тези, които инцидентно ползват обществения транспорт.

"Би улеснило нещата. А възрастните хора? Както при гласуването. Сигурна съм, че ще свикнат, би било добре в началото и двата варианта - да може хората, които по-трудно се справят да се адаптират и да е приемливо за всички", каза Вера Нейкова.

От Центъра за градски транспорт заявиха, че ще има период на адаптация, все пак билет ще може да се купи и от шофьора, но той ще бъде с 40 стотинки по-скъп.

"За тези, които ползват инцидентно има възможност за пътуване с безконтактна кредитна или дебитна карта, смарт часовник.., но това са устройства, с които не разполагат всички възрастни хора. Този начин на пътуване е изключително популярен - над 600 000 билета месечно се продават, това е изключително популярен платежен инструмент", коментира директорът на ЦГМ Димитър Дилчев.

Глобата за нередовен пътник скача от 30 на 40 лева, а пътниците ще бъдат следени от контроьори под прикритие.

"Работят екипи, които няма да може да различите, те не са с униформи, качват се, пътуват с вас и започват проверката внезапно. От следващия месец предстои да имаме екипи оборудвани с боди камери, за да може така проверките да протичат нормално и спокойно", съобщи Димитър Дилчев.

Който притежава неизползвани хартиени билети, ще може да пътува с тях до март. Новите електронни билети ще са за време - за 30 минутно пътуване и неограничено прекачване като цената остава 1,60.

От Нова година всички, които се возят на градския транспорт в София задължително ще трябва да валидират превозните документи, защото това ще е и застраховка при злополука.