Нови видове превозни документи, които дават повече възможности за свободно и икономично придвижване с обществения транспорт на младежи, ученици и студенти вече се предлагат в пунктовете за продажби на ЦГМ в София, съобщи БТА.

Те са приети и утвърдени от Столичен общински съвет /СОС/ и могат да се зареждат онлайн.

Най-търсеният и продаван продукт за обществения транспорт - годишната абонаментна карта, вече може да се плаща на 3 вноски, а не както до момента само на две. Първата вноска е с валидност до 3 месеца и е на стойност 150 лв; втората вноска е за 3 месеца и е на цена от 120 лева, а третата е до 6 месеца и е 100 лева.

Новост е Младежката карта за всички на възраст до 26 години. Независимо дали учат или работят, те могат да се възползват от предимствата на тази годишна карта с преференциална цена. Тя струва 250 лева и е за цялата мрежа, включително и метрото. С нея пътуването излиза по 0,68 лв. на ден. Няма ограничения в броя на пътуванията и превозните средства. Сравнено с редовната карта за транспорт, тази реално включва 2 месеца безплатно пътуване за младите хора.

За първи път се въвежда и годишна карта за ученици и студенти. Тя е с цена от 200 лева и важи за целия обществен транспорт. С нея, също има 2 месеца бонус-пътувания, а дневното неограничено придвижване излиза едва 0.54 лв. Зареждането е еднократно срещу документ от училище или университет в София, ако ученикът или студентът за първи път влизат в съответното учебно заведение. Запазва се и сегашната месечна карта от 20 лева.

Тези нови продукти вече се предлагат в бюрата за продажби на ЦГМ и предоставят удобството да се зареждат онлайн, съобщават оттам.