Две трети от постъпленията на местни данъци и такси в бюджета на София през тази година са платени от столичани по електронен път, съобщиха от дирекция "Общински приходи" на Столичната община.

От там уточняват, че софиянци се издължават към хазната, като ползват различните онлайн възможности, предоставяни от Столична община. По банков път са платени 221 млн. лв. или 54,4 процента от приходите, чрез финансови посредници 73,5 млн. лв. или 18,08 процента или през интернет портала на СО - 5,9 млн. лв. или 1,47 процента.

На каса в районните данъчни отдели в София са внесени 105,8 млн. лв., което е 26 на сто от постъпленията в бюджета до момента, отчитат от СО.

За сравнение, през същия период на 2019 година - от 1 януари до средата на август на каса са били внесени 30,6 процента от всички приходи. Тогава през портала на Столична община са платени 0,9 процента от постъпленията или 3,7 млн. лв.

Общо постъпленията от местни данъци и такси в бюджета през тази година са 406,5 млн. лв, се посочва в съобщението. От дирекция "Общински приходи" на Столична община напомнят, че ако задълженията към местната хазна се плащат на части, крайният срок за данък сгради и МПС е 31 октомври. За такса смет втората вноска трябва да се плати до 30 септември, а третата - до 30 ноември. Първите вноски на местните си данъци и такси т.г. трябваше да се платят до 30 юни. Ако това не е направено, върху тях вече се трупат съответните лихви по закон, се посочва в съобщението.